5 motive să crești și un câine lângă copiii tăi

Mi se pare extraordinar să ai copii și alături de ei să existe și un câine. De ce? Păi vă dau cel puțin 5 motive. Îmi știți pasiunea pentru câini, îi ador de când mă știu. Când eram micută adunam toti cățeii în jurul blocului ca să-i hrănesc. I-am avut pe Sultan și Fernanda – botezați de mine desigur – erau doi câini mari superbi. Au fost Moldița, Foxi și desigur o Fetița. Ei au stat cel mai mult la noi la bloc.

Apoi am avut o Helga mea timp de 13 ani, un dalmațian din întâmplare, eu îmi doream musai dog arlechin. Apoi nu am mai avut niciunul, în București mutată și mereu în tranziție cu locuința mi-a fost milă să chinui și un câine fără voia lui. Când am devenit noi, am vrut să ne luam dar au apărut copiii mai repede. Era clar că nu era momentul pentru un alt bebeluș.

Fetele mele cresc cu repeziciune și dacă e să am un regret este acesta, că nu le-am crescut de mici lângă un patruped. Acum vor și ele unul dar încă mai așteptăm acel moment, problema acută fiind în continuare spațiul. Dar ca să nu lungesc vorba aș vrea să vă spun cel puțin 5 motive (beneficii, avantaje spuneți cum vreți voi) pentru care e bine să crești și un câine alături de copiii tăi (spun 5 ca să fie o cifră dar motive aș găsi o mie). Unii dintre voi poate vă gândiți că e bun orice pet în casa cu copii și asta așa e dar personal eu nu aș crește păsări sau pești în casă și nici rozătoare, dar asta e o chestiune pur subiectivă. La pisici sunt alergică și ele sunt puțin diferite de căței.

Cum spuneam, mi se pare extraordinar să ai copii și alături de ei să existe și un câine. De ce? Păi vedeți în continuare:

1. Copii se îmbolnăvesc mai rar dacă au un câine lângă ei.

Da, sunt multe studii care spun că acelor copii născuți într-un mediu în care există un câine le scad șansele de a contacta boli respiratorii. De asemenea, scade mult riscul alergiilor și știm câți copii sunt alergici sau suspecți de astm în ziua de azi.

2.Copii cresc cu o mai mare încredere în ei.

Câinii sunt fantastici prin natura lor, iubitori necondiționat și devotați iar dacă un copil crește alături de asemenea ființă capătă mult mai mult respect de sine și încredere în forțele proprii, plus că învață dragostea necondiționată. Sunt studii dovedite.

3. Copiii fac mai multă mișcare.

Păi gândiți-vă numai ce înseamnă o joacă cu un câine care aleargă și se tăvălește. Un copil va fi de mic atras de un câine mai mult decat orice altă jucărie zornăitoare din casă. Practic eu cred că le dezvoltă mult mai bine motricitatea și mersul biped la bebeluși. Asta cred eu doar.

4. Un câine ajută la intarirea legaturii între frati.

Asta nu-i ideea mea dar o împărtășesc pentru că mi se pare firesc, un câine cred că e liantul ideal între frați, îi ajută să crească mai apropiați prin dragostea pe care o au ei pentru prietenul lor.

5. Copiii care cresc cu un câine sunt mai empatici și mai sociabili

O spun și eu dar o spun și studiile că acei copii care provin din familii cu câini au un grad ridicat de empatie și aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal în casă.

Acum nu vreau să conving pe nimeni să-ți ia un câine dacă nu vreau sau nu-i plac, asta ține strict de preferințele fiecărei familii, cu atât mai mult cu cât creșterea unui câine este similară cu cea a unui copil, doar că într-un ritm mult mai alert. Să crești un câine presupune multă responsabilitate, îngrijire și atenție, dar satisfacțiile sunt imense. Eu cunosc 3 exemple de oameni care-și cresc și și-au crescut bebelușii alături de un câine și vorbesc de rase de talie mare chiar: un Tosa Inu, un Akita Inu și un Beagle. Le-am întrebat pe fiecare dintre mame care consideră că este beneficiul cel mai important pe care îl au de la creșterea unui copil în compania unui câine. Și mi-au zis cam așa:

Lili: „Faptul că Iris crește alături de Ozzy, un Beagle foarte jucăuș, mi-a adus multă încântare și unul din cele mai importante lucruri este acela că a învățat să împartă, știe și vrea să împartă jucării și mâncare.

Alina: „Pentru că a crescut alături de Sakura, un Akita Inu superb, Radu a învățat să comunice mult mai bine iar unul din cele mai important beneficiu a fost că i-a fost inhibată frica, frica sau teama de orice natură.”

În concluzie aș vrea să vă dau și mici sfaturi înainte de a vă lua un câine, fie că e de rasă, fie că e adoptat, fie că aveți deja copil sau nu. E mega important ca acel câine să fie deparazitat și vaccinat înainte de a veni în casă la voi. Este importantă, de asemenea, și talia lui, câinii mari au forță dar sunt blânduți, câinii mici sunt mai zvârlugi și neatenți, deci depinde ce-ți dorești. Ține cont și de faptul că un câine implică mișcare multă, atenție, îngrijire, implică și bani destui. Dar merită, merită pe deplin.

Am scris mai demult un articol similar cu acesta, era vorba despre Eva când era mică. Îl puteți citi AICI.

Fotografiile fac parte din arhiva personală a Lilianei Mircia, mama de Iris și Ozzy.

2 comments on “5 motive să crești și un câine lângă copiii tăi”

  1. Nico says:

    Eu sunt langa fiica mea si am citit titlul articolului tau cu voce tare. Vreau sa-ti spun ca am incurcat-o! Mi-a bagat privirea laser si aproape ca m-a obligat sa-i citesc tot. A vrut ea sa auda din gura mea cat de bine este sa ai un catel. Iubeste cateii si de multe ori mi-a spus ca si-ar dori unul. Regret ca nu avem o locuinta mai mare in care sa primim un catel insa, in scurt timp, nu cred ca asta va mai fi o scuza. Cred ca va veni la un moment dat cu cainele acasa si gata 🙂

  2. Laura says:

    Haha! Ce tare e! Practic te-a obligat să-i spui ce voia să audă. Și ale mele vor și cred că eu vreau mai mult decât ele dar uite că nu a venit momentul.
    Să-mi spui dacă vă luați ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *