Cum am putea să construim timp împreună în cuplu după ce apar copiii?

Asta e o întrebare la care mă gândesc destul de frecvent.

Sunt foarte multe lucruri de care mi-e dor să le fac împreună cu soțul meu. Deși cuvântul soț este o convenție în cazul meu de necăsătorită. Dar deseori mă gândesc la lucrurile pe care le făceam împreună înainte de a veni pe lume copiii și de care mi-e dor.

Da, mi-e dor:

  • să mergem în club – deși nu sunt sigură că m-ar mai ține balamalele, dar cel puțin aș mai experimenta din când în când.

  • să stăm în pat cât e ziua de lungă.

  • să luăm cina în pat, deși asta face parte din categoria de mai sus.

  • să „evadăm” pe autostrada Soarelui sau spre munte.

  • să avem maratoane video – aici trebuie să recunosc că sufăr cumplit. Nici măcar un film prost, de duzină nu mai apuc să văd cap- coadă.

  • să discutăm pe bune – doamne, ce faine erau serile când trecea timpul fără să simțim, povestindu-ne vrute și nevrute sau comentând cărți și filme sau filozofii de viață.

Și acestea sunt doar câteva.

După ce apar copiii este foarte greu să rămâi iubita celui cu care ai făcut copiii. Ai atâtea roluri încât de multe ori rolul de iubită (atenție, nu soție) este lăsat pe ultimul plan. Ajungem așa de mult să ne concentrăm pe rolurile de părinți încât uităm să fim un cuplu.

Priviți cartea din imaginea de mai sus. Nu am citit cartea dar ne-a fost recomandată în cadrul întâlnirii Mama Time Out cu Florina Badea. Tema centrală a fost relația de cuplu după ce apar copii. Invitata Florinei la cea de-a 7a ediție MTO a fost Nora Neghină, psihoterapeut în formare și trainer certificat Mindsight.

Exercițiul de mai sus, cu lucrurile de care ne e dor să le facem cu partenerul iubit, ne-a fost dat în cadrul acestei întâlniri. Mi-a dat mult de gândit, recunosc. M-a făcut să realizez că nu doar cuplul are de pierdut, ci și copiii.

Un alt exercițiu fain pe care l-am făcut aseară, de fapt înaintea celui de sus, a fost tehnica imageriei. Nora ne-a invitat să închidem ochii și să facem un salt în viitor, peste 10 ani.

Cum ne vedem?

Sinceră să fiu eu nu prea știam care e treaba cu imageria drept pentru care am fost puțin timidă și gândurile mele nu au luat-o razna cum ar fi trebuit. Important e că ceea ce vedeam era ceva ce-mi plăcea, cu copii, cu soț, familie, cu tot.

Nora ne-a explicat cât este de important ca cei doi să construiască o relație de cuplu PE LÂNGĂ copii. (Alo, domnu soț, mă auzi?) Riscul ar fi ca după ce copiii vor crește și vor pleca de acasă cei doi din cuplu să realizeze că nu mai au nimic în comun. Zbang! Destul de creepy, nu?

Dar, ce am reținut eu din cele două ore de voie bună împreună cu niște femei grozave a fost că:

  • Este important să apreciem (adică pe soțul din dotare) ceea ce face, nu ceea ce NU face.

  • Este important să nu criticăm. Sau măcar să o facem cât de rar putem – asta o zic eu. Pentru că, daca eu îl apreciez pe celălalt este mult mai ușor să las garda jos și să-mi recunosc partea mea de vină.

  • Este important să ne setăm așteptări realiste, iar un echilibru este ideal. Practic e important să înțelegem partenerul, să îi acordăm spațiu, să fim noi înșine cât de mult putem. Nu ne putem schimba pocnind din degete.

  • Time out-ul în cuplu e recomandat.

Referitor la cartea de mai sus, scrisă de cei doi soți Gottman, pot să vă spun că am auzit numai lucruri interesante. Ea poate fi cumpărată de AICI. Ideea centrală a cărții ar fi de cultivarea fericirii în cuplu după ce apar copiii. Iată și cei 6 pași:

• Savurați prietenia dintre voi – sunteți în aceeași oală.
• Bucurați-vă de toate momentele petrecute împreună cu copilul.
• Aplanați-vă conflictele și depășiți blocajele (vorba dulce și negocierea vă vor duce departe).
• Condimentați-vă din plin viața sexuală și reaprindeți focul pasiunii.
• Admiteți cât e de importantă pentru copil afecțiunea tatălui.
• Creați o moștenire spirituală și emoțională de valoare – nu costă mult, dar e neprețuită.

Abia aștept să o citesc. Voi, ce părere aveți? Cum vă asigurați fericirea în cuplu după ce a apărut primul copil?

Ia să vă aud.

Dacă v-a plăcut acest articol vă aștept să dați subscribe la newsletter pentru a afla primii noutățile. Vă invit să dați LIKE și paginii fb a blogului stil de mamă, adică AICI.

Sură foto: pexels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *