Mama – ce cuvânt perfect!

Mama.

Ma-ma.

Maaa-mmma. Nu mami, mămică sau mămucă. Mama, un cuvânt rotund, cald și plin, ca o pâine abia scoasă din cuptor, dar pufoasă și gustoasă. Mama, un cuvânt blajin, mi se pare cuvântul perfect, cel mai frumos. Cuvântul mama există în aproape toate limbile. Ciudat, nu? Primele două silabe “ma” sunt primele pe care bebelușul le pronunță pentru că, spun specialiștii, sunt cele mai ușoare. Oare de ce?

Am citit de curând o explicație, când pronunți cuvântul MA MA cu voce tare se face o mișcare ca cea pe care o face gura unui copil în momentul alăptării. Faceți exercițiul: observi cum buzele se apropie una de alta, corzile vocale încep să îi dea rezonanță care se menține pe măsură ce gura se deschide. Hmm, nu știu ce să zic, adică dacă are legătura cu alăptarea sau nu dar mi s-a părut amuzant.

Mama, un cuvânt care nu-și pierde înțelesul indiferent de câte ori l-ai pronunța. Eu nu mai pot să-mi strig mama, dar când îmi aud fetele spunându-mi mama, în toate ipostazele posibile, mie îmi dau putere, mă simt unică.

Mama, un cuvând plin, ce cuvânt perfect!

De ziua mea așa!

PS: La Focșani am dat peste o carte pe care nu am citit-o nici până acum dar pe care am primit-o de la mama mea cu dedicație…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *