Mamma Mia, ce mai musical!

M-am trezit la 5 dimineața cu ABBA în cap.

M-am străduit să readorm pentru că mă simțeam cu bateriile descărcate complet. M-am trezit peste 2 ore și, deși sunt bușită rău de oboseală, vreau musai să scriu cum a fost la cel mai fain musical românesc de aseară.

Mamma Mia este primul musical românesc pe care-l văd eu live. Am fost la premieră aseară, 24 mai. A fost superb!

Am râs, am și plâns, Mamma Mia mi-a intrat prin toți porii posibili și imposibili.

Nu prea am eu cuvinte să descriu la modul elevat un așa spectacol dar este „pur și simplu irezistibil”. Aseară, chiar îi ziceam lui C în drum spre casă că, deși mereu am spus că muzica de la ABBA e pentru babalâci – și în copilărie aveam aceeași percepție – este o muzica nemuritoare. Atât de frumoasă și de vibrantă că nu are cum să nu te miște.

Povestea Mamma Mia, scrisă de Catherine Johnson, probabil că o știți mulți dintre voi. Acțiunea se petrece pe o insulă din Grecia unde trăiește Donna cu fata ei Sophie. Aceasta urmează să se mărite. Pentru că nu și-a cunoscut tatăl, ea își dorește foarte mult prezenta acestuia la marele eveniment. Așa că scotocește în jurnalul mamei, află acolo despre cei 3 bărbați, posibil tații ei, și îi invită pe toți 3 la nuntă. Fără ca mama ei să știe, desigur. Culmea e că apar toți 3 pe insula pe care nu mai pășiseră de 21 de ani. Și de aici marea distracție și încurcătură delicioasă. Musicalul l-am văzut prima oară ecranizat cu Meryl Streep în rolul Donnei și mi-a rămas la suflet. Am avut cumva așteptări dar și mari emoții la musicalul în limba română.

Și nu m-a dezamăgit. Mamma Mia a fost plin de umor, de culoare și de talent.

La capitolul actori sau cântăreți, că nici nu știu cum să-i numesc în acest context, am numai cuvinte de laudă.

Loredana, căci ea a interpretat-o pe Donna aka Meryl Streep, știam că este bună tare în concertele ei dar aseară a fost fabuloasă. Până și soțul meu, care nu e ușor de impresionat, a fost plăcut surprins.

Surpriza mare de tot a venit de la Anca Țurcașiu, din rolul Tanyei, una din prietenele Donnei, care a fost de-a dreptul WOW! Pe lângă faptul că are un corp de invidiat la cei 48 ani ai ei, a avut o intrepretare spectaculoasă. Felicitări, Anca! Deși nu te cunosc dar te știu de când eram mititică.

Am descoperit-o în rolul lui Rosie, o altă prietenă de-a Donnei, pe actrița din Las fierbinți, secretara primarului. Ecaterina Landin este demențială, cu voce, cu ritm, cu umor, cu tot ce vrei. Îmrepună, cele trei grații, au avut un moment memorabil când interpretează melodia Super Trouper.

Cei 3 bărbați – posibili tați ai Sophiei – au fost Horia Brenciu, Aurelian Temișan și Adrian Nour, pe care nu-l știam, recunosc. Horia așa cum îl știm, cu carismă și pișicher. Dar de Temișan chiar nu mai știam nimic de ani de zile. Am fost plăcut suprinsă de interpretarea rolului, a rămas în continuare același bărbat prezentabil chiar dacă nu pe gustul meu neapărat, cu aceeași voce ușor de recunoscut. Dar nu știam că are și calități de actor și dansator. Sincer, eu aș fi vrut să-l văd pe Cornel Ilie, de la Vunk, în acest rol, dar nu regret că a fost Aurelian.

Pe Sophie, fata lui Donna, a interpretat-o Ana Munteanu, câștigătoarea Vocii României de anul trecut. Eu am fost la finala Vocii și am ascultat-o pe viu, are voce. Dar mi s-a părut că a avut o mare sarcină de dus pe umerii, numai prin prisma faptului că a deschis show-ul și tot e de admirat. Mi-a plăcut de ea, a făcut față cu brio, s-a ridicat la înălțimea celor de calibrul Loredanei. Acest rol va fi interpretat și de Bianca Pucărea, dar nu o cunosc și nu-mi dau seama cum va fi.

Și, dacă nu știați, cele 5 reprezentații Mamma Mia – 4 în București și 1 în Cluj pe 1 iunie – are distribuții diferite, ceea ce mi se pare foarte interesant. Mi-ar plăcea să le vad pe toate, cred că toate vor fi minunate.

Am șcris într-un suflet, la 8 dimineața, la terasa unei benzinării în drum spre serviciu. Nu știu dacă am zis tot ce aveam în cap, dar îmi doresc să meargă cât mai mulți oameni să se bucure de un regal de bucurie. Pentru că mie mi-a plăcut și m-a încărcat cu energie pozitivă. Nu știu dacă mai sunt bilete, eu le-am luat cu o săptămână înainte dar poate mai găsiți locuri undeva sus de tot în sală. Luați binoclul cu voi. Noi am stat la lojă, a fost bine, am văzut bine. Sunetul a fost cam ciudat. Nu știu dacă e de la sonorizarea spectacolului sau e de la locul în care eram.

Sala a fost plină ochi. Am șimtit un vibe unitar, de plăcerea de a vedea un spectacol reușit, românesc, cu muzică, dans și actorie la un loc.

Mamma Mia este unul dintre cele mai importante musicaluri din istorie. La Londra, “Mamma Mia!” a continuat să ruleze la Novello Theatre din West End, cu casa inchisă, de peste 17 ani – după debutul original de la Prince of Wales Theatre, în 1999.

“Mamma Mia!” a întrecut producțiile originale pe Broadway de la “The Sound of Music”, “The King and I” și “Damn yankees”, cu 1500 de reprezentații. A devenit al 8-lea cel mai longeviv musical de pe Broadway și al 9-lea cel mai longeviv show all-time, cu 5124 de reprezentații. În fiecare zi au loc cel puțin 7 show-uri “Mamma Mia!” în jurul lumii.

A fost prezent până acum în peste 50 de țări, pe 6 continente, și tradus în 22 de limbi.

Nu ratați Mamma Mia de la București sau Cluj.

 

Dacă v-a plăcut acest articol sau vi s-a părut util, m-aș bucura tare mult să dați subscribe aici pe blog și like paginii de facebook stil de mamă, adică AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *