5 pași simpli pentru o viață un pic mai responsabilă cu un pic mai multă grijă pentru planeta noastră

Îmi doresc ca în 2020 să fiu ceva mai responsabilă!

Sinceră să fiu, primul articol pe blog din acest an mi-aș fi dorit să fi  un exercițiu de sinceritate cu mine însămi și să-mi aștern pe coala albă de hârtie gânduri pozitive despre cum îmi doresc să fie noul an.

Doar că sunt în continuare șocată de ceea ce se întâmplă în Australia. Imaginile îmi par desprinse dintr-un film apocaliptic. Mă torturează gândul că nu facem nimic pentru planeta asta. 

Văd la noi în bloc cum gunoiul de la ghenă se revarsă, mai e puțin și punem pe hol, și mi se face greață că nimeni nu face nimic, nimeni nu mișcă nimic, pe nimeni nu interesează nimic. Recunosc că nici eu nu am făcut nimic.

Văd căței torturați și imbecili fără minte care chinuie animale pentru propria plăcere sau din inconștiență.

Văd în continuare nesimțire pe stradă, mucuri aruncate, pet-uri zburând din mașini în mers, câcați de câine nestrâns pe trotuare.

Ce zic eu mai sus sunt niște chestii atât de simplu de făcut. Nici nu-ți cer efort ci doar bun simț.

Înțeleg când e vorba de colectat ulei alimentar folosit. Că poate nu ai unde să-l depozitezi până se strâng câțiva litri să merite drumul până la punctul de colectare. E greu, știu.

E greu poate și să strângi baterii folosite ca să le duci frumos la primul Mega Image din drum.

Știu, e mult mai ușor să cumperi pungi de plastic, e mai ușor să cumperi cafeaua take away in recipiente de plastic sau să învârți zahărul din licoarea minunată cu bețe de plastic.

Știu pentru că și mie mi-e greu să fac câteva din lucrurile de mai sus. Dar nu imposibil.

Și mă gândeam să vă sugerez și vouă 5 pași simpli pe care puteți și voi să-i urmați acasă. E dificil dacă nu chiar imposibil să duci o viață sustenabilă 100%. Până la urmă și gunoiul menajer tot în saci de plastic îl depozităm ca mai apoi să-l aruncăm la gunoiul colectiv.

Dar sunt câteva chestii simple pe care le putem face fără efort pentru a-i fi mai bine planetei noastre. O să spuneți că degeaba faci tu bine, dacă majoritatea face cum nu trebuie. Așa e. Nu e mult, dar în timp poate deveni puterea mușuroiului.

5 pași simpli pentru o viață un pic mai responsabilă:

1 Sacoșa din material textil

pentru cumpărături poate înlocui cu succes celebra pungă de plastic. Eu fac treaba asta de aproape 2 ani. Am găsit la Love Yard Sale o sacoșă frumoasă și de atunci o țin în geantă. Desigur este pentru cumpărături rapide de la magazinul din colț. Dar e bună fie chiar și pentru atât. Sau azi am luat de la croitorie 2 geci de-ale fetelor pe care le dusesem la reparat, doamna a vrut să mi le dea în 2 pungi de plastic dar am preferat să le îndes în sacoșa mea dragă cu cai.

2 Cană reutilizabilă pentru cafea.

A devenit aproape un ritual matinal ca românul să cumpere cafea de la cafenelele rapide. Fix ca-n filme. Și unde ajung paharele? La gunoi, exact. Vă dați seama cât plastic aruncăm? Nu ar fi mai bine să purtăm cu noi o cană termoizolantă în geantă? 

*La una din cafenelele din centrul Bucureștiului (Tucano Cafe) încurajează să vii cu cana personală și îți dau o reducere la cafea.

Este foarte bine de știut că aceste tipuri de pahare din plastic, chiar dacă se întâmplă să aibă simbolul de reciclare pe ele, nu pot fi reciclate. 

3 Bețe din lemn pentru amestecat băuturile.

Eu nu mai beau zahăr, deci am scăpat de grija amestecatului. Dar la fiecare tonomat de cafea, odată cu paharul, se livrează și bețigașul de plastic pentru a amesteca zahărul. Eu evit să beau cafea din tonomate, dar dacă e să avem nevoie, putem folosi bețele din lemn.

Photo credit: Unsplash

4 Stiloul în locul pixului de plastic.

Mie îmi place fie și numai ideea de a purta un stilou fain în rucsac pentru notițe rapide. Știu, pixurile de plastic sunt foarte accesibile ca preț, fiind și ușor de procurat, însă nefiind reciclabile, eu îți sugerez să le înlocuiești cu un stilou stilat.

photo credit: Unsplash

5 Umerașe din lemn pentru haine.

Doamne, cât nu-mi plac sârmele alea. Când le văd pe standere la târg mi se pune pe suflet. Eram totuși tentată să zic că mai bine  de metal (care e reciclabil) decât plastic, dar am aflat că acel metal nu este pur, deci nu se poate recicla. Umerașele de lemn sunt cea mai bună soluție, plus că sunt și mai rezistente și arată și bine.

Aceștia sunt doar 5 pași timizi dar simpli pe care poți să-i faci începând chiar de mâine. Sunt multe, foarte multe lucruri de făcut pentru a duce o viață cât de cât responsabilă. Dar chiar și schimbarea asta mică dacă o facem în noi, tot e bine.

Nu cred în perfecțiune sau în schimbări radicale bruște, dar cred că dacă facem lucruri mici și bune care să ne ajute să devenim mai responsabili cu noi și cu planeta noastră, transmitem o lecție valoaroasă și sănătoasă copiilor noștri.

Sunt foarte multe de spus pe tema reciclării și a unei vieți responsabile și sustenabile. Îmi doresc ca în acest an să abordez mai multe subiecte pe această temă pe blog.

Așadar, vă aștept aici în continuare.

Vă invit să dați subscribe la blog pentru a fi la curent cu noi articole, să mă urmăriți și pe facebook – AICI sau pe Instagram – AICI.

 

PS: Nu uitați că în acest weekend, pe 11 și 12 ianuarie are loc prima ediție Love Yard Sale pe 2020.

3 comments on “5 pași simpli pentru o viață un pic mai responsabilă cu un pic mai multă grijă pentru planeta noastră”

 1. o femeie says:

  si in jur lumea isi pune intrebari, datorita incendiilor din Brazilia, Siberia, australia.
  Ce as propune in plus e de cumparat local. Transportul de departe e poluant, impune plastice si stocare. Noi ne-am taiat un porc (cate un sfert), luam lactate de la o mica ferma, legume de sezon si incercam sa reducem tot ce se poate, din cele importate (renuntzat caju, mai putine banane, mers la piatza dupa cartofi si morcovi si sfecla si varza etc)
  O alta remarca este disciplina la haine. In momentul asta 2.5% din plantatiile mondiale sunt bumbac, totul e cu pesticide si irigatii. Cumparat si tinut doar 50% din hainele pe care le avem e suficient pt o lume mai buna si bani de vacante :).

 2. Laura says:

  Da, și eu sunt pentru producătorii locali. La mine e mai greu cu sursa de carne și lactate, tot de la market ne aprovizionăm…Voi de unde le luați?
  Cât privește hainele, da, asta tot facem de 5 ani de zile cu Love Yard Sale. 🙂
  Mulțumesc de comentariu.

 3. Roxana says:

  Laura, pentru sursa de lactate si carne, incearca caprina.ro. Sunt producatori mici, romani si produsele lor sunt absolut minunate. Legumele de la “cutia taranului” si lactate si carne-caprina. Spor si enjoy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *