Am devenit mamă la 35 de ani: e bine sau nu?

Imaginea mea despre mine, proiectată în viitor, era de mamă tânără cu copii deja mărișori la patruzecișidoi de ani. Dar socoteala de la 14 ani nu se potrivește cu cea de la 20 sau 30 de ani, așa-i? Îmi conștientizez vârsta, mi-o asum dar tare mi-ar fi plăcut să fiu o mamă nițeluș mai tânără. Vă spun și de ce mai jos, punctual, strict din punctul meu de vedere.

NU E AȘA DE BINE PENTRU CĂ:

 • organismul nu mai face față cu brio schimbărilor aduse de sarcină: ai dureri de spate frecvente, nu te mai țin ligamentele, burta nu se mai retrage (așa ușor – la mine spre deloc), pielea nu mai este elastică, celulita e în floare (am noroc că nu m-am pricopsit și cu vergeturi)

 • perspectiva de a fi mamă de adolescent la 50 de ani nu sună foarte bine (tare îmi doresc să nu mă confunde cu bunica)

 • mi-ar fi plăcut ca la 40 să merg să mă distrez sau să mă plimb prin lume, nu să schimb scutece murdare

 • mi-ar fi plăcut ca la adolescența lor, fetele mele să se laude cu o mamă tânără și modernă

 • încep să simt teamă însoțită de neliniște cu privire la viitor

 • nu mai ești energic ca la 20 de ani, simți mai acut oboseala și te refaci mai greu

 • trebuie să treci prin materiile de la școală dar tu ai terminat-o acum prea mulți ani ca să mai ții minte multe lucruri (din toamnă mă așteaptă)

 • diferența între generații va fi cam prea mare

 • mi-ar fi plăcut să fi prins toți bunicii în viață…

Dar să privim și partea plină a paharului.

E BINE SĂ DEVII MAMĂ LA +35 PENTRU CĂ:

 • e bine să ai copii indiferent de vârsta, copiii pur și simplu dau sens vieții (pentru cine își dorește copii, desigur)

 • descoperi o lume fantastică, plină de provocări și imaginație

 • te descoperi pe tine (fie că-ți dorești sau nu)

 • ești stabil financiar (sau cel puțin așa se presupune)

 • devii mai organizat, asta dacă nu erai așa din fire (eu încă mai am de lucru)

 • ești mai informat și echilibrat și asta presupune că nu te panichezi așa ușor sau că iei greutățile în piept mai relaxat

 • din punct de vedere medical, o sarcină după 35 de ani reducer riscul de AVC, de colesterol ridicat și întârzie menopauza (asta nu spun eu ci studiile)

   

După cum poate observați nu am menționat nicăieri dragostea. Ea e incomensurabilă. Iubirea pe care o dai și, mai ales, cea pe care o primești de la copiii tăi, nu se poate exprima în cuvinte, de aceea cred că e perfect în regulă să devii mamă, indiferent de vârstă. Mai ales dacă îți dorești. La noi în țară a crescut media de vârstă la care se face primul copil (25 ani), iar în alte state e și mai ridicată. Deja nu mai este ceva bizar să naști după 35 de ani nicăieri. În jurul meu sunt multe femei trecute de 35 care nu-și doresc copii și e în regulă. Nici eu nu am fost genul “to die for”. Dar mi-am dorit copii cu omul pe care-l iubesc, iar aceștia ne-au ales pe noi după vârsta de 35 de ani. Și suntem fericiți.

Cu toate acestea, din motivele spuse mai sus, am convingerea că e un pic mai bine să faci copii de tânără, parcă și corpul, și mintea te ajută mai mult. Asta e părerea mea.

Dacă v-a plăcut articolul vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter pentru a citi primii viitoarele articole.

Save

Save

2 comments on “Am devenit mamă la 35 de ani: e bine sau nu?”

 1. Oana Harabagiu says:

  Eu am născut primul copil la 36 de ani și la 41 am speranța că barza mă va mai vizita 🙂 Da, ai dreptate uneori mă gândesc cum ar fi fost dacă aș fi fost mai tânără? Habar nu am, știu doar că acest copil m-a ales pe mine și atunci am fost pregătiți să ne întâlnim 🙂

 2. Laura says:

  Oana, știu și femei care și-au dorit copii foarte mult și au venit mai greu, dar au venit. Am chiar o prietenă care a născut aproape de 45, deci se poate și cred că fiecare e împăcat cu decizia lui.
  Și în cazul meu e la fel, după 35 s-a întâmplat, mai devreme nu aveam cum, de aceea sunt mega fericită. Dar asta nu mă face să cred ce bine era dacă…
  Știi cum e, noi să fim sănătoși!
  Te mai aștept pe aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *