Cum îți păstrezi hainele, așa le ai. Sau câteva tips & tricks pentru păstrarea lor.

Cum îți așterni, așa dormi. Sau cum îți păstrezi hainele, așa le ai.

Dacă ai un dressing în toata puterea cuvântului, atunci nu citi acest articol.

Dacă ai un șifonier sau dulap în care îți îngrămădești toate hainele, așa cum îl am eu, atunci cred că ți-ar fi utile rândurile de mai jos.

Nouă, femeilor, ne place să cumpărăm, este scris în ADN-ul nostru treaba asta. Unele o facem compulsiv, altele cu cap dar cu toate dăm banii pe țoale. Și ne dorim să reziste și cât mai mult în timp. Dar câte dintre noi ne gândim cu adevărat la cum să avem grijă de hainele noastre? Sau de genți? De încălțăminte nu mai zic. Cum să le întreținem astfel încât să nu le sabotăm existența.

De când am copii spațiul meu de depozitare a hainelor s-a micșorat văzând cu ochii. Mai întâi i-am dat Evei corpul acela gen soldățel, apoi le-am dat amândurora șifonierul cu bară și un raft. Treptat, eu mi-am îndesat hainele în singurul dulap din casă, împreună cu cele ale soțului. Nu vreau sa vă explic cum e. Mereu fac mutări și permutări astfel încât să stea toate cât mai bine.

Concluzia la care am ajuns: este esențial cum îți păstrezi optim hainele și accesoriile. Cum le păstrezi, așa le ai. De aceea vreau să vă dau câteva tips&tricks pentru prelungirea vieții acestora.

1.Nu amesteca lucruri purtate cu cele curate

Prima și cea mai importantă concluzie la care am ajuns este SĂ NU AMESTEC lucrurile purtate cu cele curate. E lege, iar eu am încălcat-o. Știu că pare la mintea cocoșului ce zic, dar eu, de exemplu, îmbrăcam un tricou și când mă întorceam acasă îl puneam la loc în sifonier lângă cele spălate pe motiv că era “curat”. Wrong! Pe lângă faptul că era îmbibat cu parfum și cu celule moarte, mai fusese scos și în praful de afară. Deci microbi cu duiumul.

TIPS: este util un portmantou din acela din lemn pe care să ții lucrurile îmbrăcate o dată sau de câteva ori. La noi e de bază, mai ales că nu-mi place să văd haine pe scaune sau pat.

2. Aeriseste sifonierul

A doua treabă importantă este să aerisesc șifonierul. Nu glumesc, când ai hainele burdușite într-un spațiu închis, este esentială aerisirea lor. Practic, când aerisesc dimineața camera las și ușile de la sifonier deschise timp de vreo 2 ore. Se schimbă instantaneu mirosul, va fi un aer proaspat printre hăinuțe.

TIPS: pune în dulap săculeți cu lavandă, eu una mor dupa ea. Se găsesc acum la Mega Image.

3. Evita umerasele din sarma

Evitați folosirea umerașelor de sârmă, alea primite de la curățătorie, sunt coșmarul meu. Mi se par îngrozitoare și sunt și grozav de păcătoase pentru haine, pot rugini în timp și nu suportă greutate. Ca să nu ma spun că bluzele ușoare prind contur după sârmele alea. Sunt fan-ul umerașelor din lemn, deși nu prea sunt indicate în cazul meu pentru că ocupă spațiu. Varianta cea mai ok este să folosiți umerașe din plastic.

TIPS: La Jumbo sunt niște seturi cu umerașe subțiri, din fier e drept, dar sunt colorate. Eu le folosesc cu succes la Love Yard Sale.

4.Spatiaza hainele in dulap

Una din problemele mele mari, deocamdată nerezolvată, este că îngrămădesc hainele în șifonier. Ele ar trebuie să fie spațiate corespunzător pe rafturi și pe bare. La mine e cumplit că nu am altă variantă și stau burdusite. Pentru a fi păstrate cât mai bine, ar trebui să nu se agațe una de cealaltă, dacă ai o rochie cu paiete, de exemplu, ar trebui să stea departe de o bluză din matase.

TIPS: Norocul meu e că acord atenție împăturitului. Am răbdare să strâng frumos tricourile și puloverele astfel încât creez spațiu puțin mai mare între ele.

5. De genți și poșete voi cum aveți grijă?

Ei bine, vă spun din start că trebuie să le dați atenție musai, altfel sunt primele la deteriorat. Este bine să le puneți cocoloașe mari din hârtie înăuntru și să le țineți în săculeți. Indiferent din ce material sunt gențile, ele trebuie îngrijite și este de evitat depozitarea lor agățate în cuier.

TIPS: Nu spălați/curățați prea des gențile, se deteriozează inutil. Iar pielea o îngrijiți ca pe mâinile voastre, cu cremă de mâini ușoară.

6. Incaltamintea e un subiect sensibil pentru mine, în sensul ca eu țin foarte mult la ingrijirea și intretinerea lor cum se cuvine.

De baza este sa le ții în cutiile lor, ocupa într-adevăr spațiu dar au viața mai lunga așa.

De asemenea, eu păstrez toate acele pungute cu silicon, absorb umezeala dacă ții cutiile cu pantofii din extra sezon într-un loc mai intunecat și racoros.

Aș da aici câteva sfaturi fulger:

– du pantofii imediat la cizmar dacă un flec a cedat

– sterge cu carpa uscata pielea intoarsa (eu mai folosesc o perie, ajuta la revigorarea culorii)

– dacă transpiri în adidasi pune imediat hârtie în ei ca sa absoarba umezealea și nu ii incalta 24 de ore

– incaltamintea din piele trebuie ingrijita ca gentile sau ca mâinile proprii, trebuie date cu crema fina după ce este stearsa inainte de praf.

TIPS: Știți cum sa alungați mirosurile neplăcute? Băgați pantofii în congelator sau orice tesatura, jur ca funcționează, evident dacă nu ii pune-ți lângă o punga cu carne.

Mirosul de fum de țigara iese din haine știți cum? Dacă le pune-ți pe caloriferul cald. Așa procedam eu când ma întorceam dimineața din club cu hainele duhnind a mirosuri. Pana seara nu mai aveau nimic.

Dacă totuși vreți sa folosiți o soluție puteți sa încercați varianta cu otetul, eu nu am testat-o pana acum. 5 parti apa si 1 parte otet alb- ia un prosop curat, inmoaie-l in solutie si stoarce-l bine, apoi curata locul de unde vine mirosul. Lasa haina sau pantoful mirositor la uscat undeva unde e caldut –evita sa scoti afara daca e sezon mai ploios sau racoros.

Acum ca v-am dat atâtea sfaturi despre cum sa le prelungiti viața hainelor spuneți-mi și mie, voi cum aveți grija de ele? Aveți vreun pont?

Dacă v-a plăcut acest articol va invit sa folosiți butonul de subscribe din blog și veți fi instiintati despre noi articole. Vă rog sa intrați și pe pagina facebook a blogului cu stil de mama și sa dați un like, sa știi ca nu costa nimic. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *