De la Festivalul Jecmănelii la cel al Luminii

Nu pot să nu vă vorbesc despre seara trecută pentru că a fost una a contrastelor. Și ce contraste! De la Festivalul Jecmănelii Disney, la Festivalul Luminii.

Buuun, să încep cu începutul. În ultimele două luni am tot văzut reclame peste tot la Disney Live! Mickey’s Music Festival. Inclusiv la grădiniță la L cel mare era un afiș. Evident, fata mea a început să-mi spună, încă de la începutul lunii martie, că vrea și ea să meargă la spectacol. Am tărăgănat, am zis inițial că nu, apoi am zis hai să văd cât costă biletele, iar am zis că nu, nu se merită, prețul biletelor mi s-a părut foarte mare. Ulterior, adică acum două zile, m-am răzgândit și i-am făcut o surpriză frumoasă fetei mele. În drum spre Sala Palatului, căci acolo are loc Festivalul Disney până duminică, am trecut printr-un părculeț în care se umflau niște baloane mari și albe. Bubu meu a vrut să urmărim ce se intâmplă și așa am aflat că este o instalație de artă iar vernisajul urma să aibă loc la 8 seara. Zic numai bine, plecăm de la Disney și vedem ce e cu baloanele alea.

Oameni buni, după ce am trecut de poarta Sălii Palatului, am început să mă șochez. La standurile comerciale unde se vindeau…tâmpenii, că altfel nu am cum să le spun, am fost stupefiată de nonșalanța cu care părinții sunt jecmăniți. O cutie – așa cum vedeți și în poză – de doar 50 gr cu popcorn costă 20 lei. Nu, nu avea aur, ci doar foarte multă sare, iar pungile mai mari costau 40 lei. Desigur, vânzătorii nu au nici o vină. Căni în formă de Mickey, pline cu o chestie dubios colorată – înghețată americană îi ziceau- costa undeva în jur de 50 lei, păpuși, jucării cu luminiuțe nici nu le mai știu prețul, niște chinezării până la urmă, atrăgeau toți copiii. Doamne-Dumnezeule dar ce se întâmplă? Șocul și mai mare a fost că erau cozi iar părinții cumpărau. Am plecat urgent către locurile noastre cele mai ieftine, sus de tot, de unde s-a văzut foarte bine. Spectacolul a fost ok, suficient de antrenant, colorat, scenografie și costume frumoase, dar…nimic spectaculos. Din echipa lui Mickey lipseau atât Daisy cât și Pluto și doar trei povești au fost puse în scenă. Copilul meu a fost fericit, dar sincer, a fost mai degrabă un Festival al Jecmănelii decât ceea ce au trâmbițat. Am plecat sictirită și cu un copil plângând că voia să o îmbrățișeze pe Minnie. M-aș fi așteptat cumva ca la final, personajele să iasă un pic de pe scenăși să facă niște copii fericiți. Nexam.

Daaaar, acum începe și partea frumoasă. Se lăsase seara și cum mergeam noi frumușel către mașină am intrat în cu totul altă lume, o lume a luminii, o feerie de culori și raze, și lasere și cladiri luminate intermitent, colorate. Capitala parcă prinsese viață. Un festival al luminii se desfășura pe Calea Victoriei a Capitalei, lume faină, tineret, zumzet și o stare de bine mă cuprinsese. Nu mi s-a mai întamplat de ceva ani. Am aflat și că acea instalație cu baloane făcea parte din Festivalul Spotlight. Am aflat că, în urma hotărârii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat în mod oficial Anul Internațional al Luminii, scopul acestei acțiuni fiind de a se promova o mai bună înțelegere la nivel public și politic a rolului central al luminii în cadrul lumii moderne. Dar mai multe aflați AICI.

Partea faină este că tot acest festival al luminii se va desfășura până pe 25 aprilie. V-am spus, a fost o seară a contrastelor. Faceți o plimbare prin centru pentru că merită din plin.

Weekend luminat vă doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *