Descoperă diferențele dintre a alăpta un bebeluș și a alăpta un preșcolar

E ora 7 și beau cafeaua în bucătărie. În liniștea casei aud ușa camerei deshizându-se ușor, apoi niște pași micuți apropiindu-se de mine. O iau în brațe, e caldă, moale, cu miros de somn. Se lipește de mine cu ochii pe jumătate închiși și începe să mănânce.

Are 3 ani jumătate, încă o alăptez și o ador. E atât de silențioasă și discretă încât gust cu maximă satisfacție aceste momente cu ea. Ce mă bucur că nu m-am temut să alăptez pe termen lung.

De când am copii am scris multe articole pe tema alăptării.

Am scris despre dragostea prin alăptare cu primul copil, AICI. Apoi am mai notat mici frustrări în alăptare – AICI. Apoi am povestit AICI despre relactare după o pauză de 3 luni. Am alăptat și în tandem, nu a durat foarte mult dar a fost și am povestit AICI. Apoi am mai scris despre alăptatul celui de-al doilea copil. Acum, aș vrea să vă spun puțin despre diferențele dintre a alăpta un bebeluș și a alăpta un preșcolar (să nu vă sperie cuvântul preșcolar dar așa se numește un copil care se apropie de 4 ani, toddler este până în 3 ani) pentru că da, există câteva mici deosebiri în alăptarea aceluiași copil în perioade diferite de vârstă.

În săptămâna 1-7 august este săptămâna mondială dedicată alăptării. Eu alăptez de 6 ani neîncetat, doi copii. Nu mă laud doar că și eu mă mir când mă gândesc. Mi-amintesc cât de mult mi-am dorit să alăptez prima fetiță, cât de greu mi-a fost, îmi doream măcar 1 an s-o alăptez și iată, au trecut 6 ca gândul.

Dacă mă întrebați ce e mai ușor sau mai greu, să alăptezi un bebeluș sau un copil de 3-4 ani? Aș spune că nu sunt diferențe, frumos e oricum. Dar dacă iau câte un copil și-l analizez din pruncie până la vârsta de 3 ani pot spune că există niște etape în tot acest proces. Fiecare perioadă a avut bunele și relele ei. Acum e mult mai simplu să alăptez dar e mult mai greu s-o înțarc. Aceasta e principala diferență.

1. Trezirile nocturne

Pe cea de a doua fetiță o alăptez fără întrerupere de 3 ani și 5 luni. A început ușor, deja aveam experiență, a fost simplu. În primele luni de viața, Mia se trezea noaptea la 3 ore, eu mă rezemam cu spatele de perete și o alăptam. Dura maximum 10 minute, apoi cădea lată.

Acum, la 3 ani și jumate, aceeași Mia se trezește cam de 2 ori pe noapte (când e răcită sau o doare ceva e altă poveste) și se întâmplă să nu mai adoarmă la fel de repede. Dar sunt dăți când suge de 3 ori și îmi întoarce spatele.

2. Adormitul seara

Când era bebeluș o adormeam – la sân evident – într-o singură poziție, cum spuneam mai sus, eu în fund, ea în brațe la mine, în poziție clasică să zic așa. Apoi o puneam în pat ușor. Acum ne întidem pe pat relaxate amândouă, ori față în față, ori eu pe spate și ea pe burta mea, închidem ochii și țuști pe tărâmul viselor. Eu odată cu ea.

3. Somnul de prânz

Cum spuneam, bebelușii se trezesc destul de des și ziua și noaptea, nu au program de somn și de mâncat. Dar nu e stres pentru că mama e acolo, lângă puiul ei oricum, că doar e în concediu de maternitate. Mai nasol e când reiei munca. La mine a fost ușor, a adormit fără țâță imediat. Nu a plâns, nu a jelit. De regulă ea cere somn, trage de 3 ori și gata. Mă ridic și 2-3 ore doarme ștrașnic.

4. Haine curate

De chestia asta aproape uitasem. În casă mai era cum mai era, dar când ieșeam afară trebuia să am grijă ce îmbrac pentru că pătam cu lapte toate tricourile, trecea chiar și prin sutiene sau bustiere. Acum nu mai curge ca la robinet, toate hainele sunt în stare impecabilă. Ah, încă ceva, mai toate bluzele au rămas lărgite la guler, asta încă se întâmplă.

Doar cearșafurile se pătează în continuare pentru că de multe ori rămâne în aceeași poziție de supt și îi curge lapte din gură.

5. Discuții libere

Cel mai mult îmi place partea asta, discutăm și negociem fiecare alăptat care nu e masă și e doar așa de răsfăț. Nu sare întotdeauna pe mine când mă vede după o zi de muncă, se întâmplă să se joace și mă ignoră. Când își aduce aminte vine și cere și îi ofer ce vrea.

Sunt cazuri când chiar am treabă sau sunt prinsă cu ceva și ea deja e mâncată dar vrea pur și simplu. Atunci îi explic că poate să mai aștepte, că poate face altceva între timp și înțelege foarte bine. Spre deosebire de un bebeluș cu care nu te pui, cere trebuie să-i dai, indiferent ce faci în acel moment.

Îmi place că acum, la cei 3 anișori, dacă îmi cere când suntem undeva plecate, îi explic și înțelege, are răbdare să aștepte.

Poate vă întrebați, totuși, ce e cu pozele frumoase de mai sus ce conțin acel mesaj. Vă răspund cu drag pentru că nimic nu e întâmplător. La Social Media for Parents am cunoscut-o pe Ada Chindea care are blogul La ceai cu mamici. Într-o zi am întrebat-o ceva și așa am aflat de campania “Alăptează oriunde oricând”. M-am alăturat cu drag unei ședințe foto (mulțumim Diana pentru fotografiile minunate) , împreună cu Ada și cu Miruna. Dar cel mai fain e că Ada organizează de 4 ediții, un eveniment dedicat mamelor și numit sugestiv #MamiciPeTocuri. El va avea loc pe 4 august, la Crayon Club și se vor petrece multe lucruri interesante pe parcursul acelei zile, dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Dacă ești mamă sau viitoare mamă și vrei să participi poți afla mai multe detalii din evenimentul din link: http://bit.ly/2v9ABeO Proiectul este demarat de La Ceai cu Mamici si Mame Nebune și susținut de Mama pe toc.

 

Dacă ți-a plăcut epopeea mea cu alăptatul, care nu s-a încheiat, te mai aștept aici și te invit cu un like pe pagina FB dedicată blogului, adică AICI.

Save

Save

7 comments on “Descoperă diferențele dintre a alăpta un bebeluș și a alăpta un preșcolar”

 1. Ada Chindea says:

  wow cate informatii utile despre alaptatul prelungit!
  Multumim si pentru informatii, dar si pentru ca ai sprijinit campania noastra!

 2. Laura says:

  Eu mă bucur că ne-am cunoscut și se pare că nimic nu e întâmplător. Ne vedem pe 4 august.

 3. Nico says:

  Laura, sunt foarte,foarte emotionata acum, ca am citit acest articol! Esti o mamica cum nu am mai cunoscut si ai toata aprecierea mea! In comparatie cu tine, eu am alaptat-o putin pe fiica mea.As vrea ca articolul tau sa ajunga la cat mai multe mamici care se confrunta cu probleme de genul ~laptele nu este suficient~ sau ~laptele nu este bun~. Te felicit si de-abia astept sa ne vedem la eveniment!

 4. Laura says:

  Mulțumesc, dragă Nico! Eu mă bucur enorm că pot împărtăși experiența mea și sper să ajungă la cât mai multe mame care cred că “nu au lapte suficient”. Cunoaștem cu toții sintagma aceasta.
  Ne vedem la eveniment cu mari emoții.

 5. Dana Ganja says:

  Oho, 6 ani de alaptare continua… Cred si eu ca ti-e drag sa tii in brate niste dealeri de oxitocina care arata ca fetele tale <3

 6. Laura says:

  Dealeri de oxitocină :)))))
  Asta chiar e de ținut minte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *