Spune NU împotriva violenței asupra femeii și a fetelor

Azi, 25 noiembrie, este Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor. Spre rușinea mea recunosc, nu aș fi știut de această zi dacă nu primeam invitație din partea Asociației Touched de a vedea o colecție de bijuterii handmade realizate de către mamele aflate în rezidența asociației, victime ale abuzurilor. Din păcate la expoziția de bijuterii nu am putut ajunge, ea a avut loc pe 22 și 23 noiembrie la Palatul Parlamentului, într-un interval orar care nu corespundea cu programul meu liber. Dar am primit prin curier două bijuterii – le vedeți și în fotografii – două accesorii făcute de mâinile dibace ale mamelor găzduite de Centrul Maternal Casa Agar, unul din proiectele Asociației Touched.

bijuteriitouched brataratouched

Din fericire eu am o familie minunată, cu o copilărie pe măsură, cu doi părinți care ne-au crescut (pe mine și pe fratele meu) cum au putut ei mai bine din două salarii de profesori dar pe care eu nu i-am auzit niciodată certându-se, iar tata niciodată, dar niciodată, nu a împins-o cu un deget pe mama. Eu așa am crescut, fără să fac cunoștință cu noțiunea de violență. Treptat, crescând și auzind povești în dreapta și-n stânga mă cutremuram, pur și simplu nu puteam crede că într-o relație dintre doi oameni care se presupune că se iubesc se poate naște violența.

Dar violența asupra femeilor sau fetelor are multe forme, din păcate. Tot din păcate spun că potrivit unui studiu OMS la nivel mondial în 2013, 35% dintre femeile din întreaga lume au fost victime ale abuzurilor violenţei fizice şi/sau sexuală. Unele studii naţionale arată că până la 70% din femei au fost supuse violenţei fizice şi / sau sexuale în timpul vieţii lor, potrivit unwomen.org.

touched

Povestea bijuteriilor Touched Collection a început ca terapie prin artă şi creaţie, cu obiective și rezultate măsurate în persoana fiecărei mame prin valorificarea încrederii, a inițiativei, motivării și prin creșterea stimei de sine. Această idee s-a extins iar cei din cadrul acestui ONG au organizat Atelierul de bijuterii hand-made Touched Collection cu scopul de a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor – care este chiar astăzi, 25 noiembrie.

Eu nu am reușit să ajung la atelier, dar vreau să ajut, să fac cunoscută această poveste a mamelor de la Casa Agar, care asigură copiilor şi mamelor adăpost şi un program educaţional de bază, astfel încât copiii lor să se poată integra în comunitate ca persoane independente şi productive. Pentru a vedea bijuteriile create de aceste femei-mame poți accesa link-urile de AICI și de AICI. Poți cumpăra și astfel ajuta aceste mame minunate.

Spune și tu NU violenței împotriva femeilor și fetelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *