1 mai rotund

1 mai. 1 mai este ziua mea și a fratelui meu, cu o diferență de 4 ani între noi. 1 mai este ziua în care așteptam cu frenezie să apară bunica mea împreună cu verișoarele mele de la Iași. Practic pândeam ore-n șir, în fața blocului, mașina lor. Cel puțin așa-mi amintesc. 1 mai este ziua în care mi-am dorit și eu să duc bomboane la școală dar nu puteam pentru că era zi liberă, chiar și pe vremea lui Ceașcă. 1 mai este ziua în care îmi doream și eu să am doar tortul meu, iar ziua fratelui să fie în altă zi din an. Crescând, 1 mai era ziua în care toată lumea pleca la mare și eu nu, trebuia să mi-o petrec în familie. Dar am recuperat înzecit în anii ce au urmat. Apoi anii au trecut, parcă dați de fast forward. Ultimul deceniu a fost unul plin, marcat de pierderea mamei mele iubite, după care parcă nici nu au mai contat zilele mele de naștere. Apoi nașterea primului copil, pierderea altui părinte, nașterea celui de-al doilea bebe.

1 mai 2015. O zi rotundă ca cifra vârstei mele. Nu mă credeam în stare vreodată că am să pot pronunța numărul de ani, nu reușeam nici măcar să mă gândesc la ei. Mi se pare mult în comparație cu felul în care mă simt. Și mă simt împlinită. Am depășit cu brio momentul. A fost o zi minunată, rotundă, cu soare, frig, aventură și râsete. Am plecat spre Vama, cum zice L cel mare, adică fără „ă”, pe o autostradă aglomerată așa cum prevăzusem dar s-a mers, nu au fost blocaje. Am făcut o escală în 2 mai. Lume, lume, foarte multă lume. Aproape că uitasem. Era soare și vânt puternic și coafura a rezistat. Ne-am plimbat puțin, am admirat marea, ne-am urcat în mașină și am pornit spre Kaliakra să mâncăm scoici. După ce am trecut granița, am mai mers câțiva kilometri și s-a întâmplat ceva ciudat. Din depărtare se vedea cum înaintăm către o pâclă, un văl opalescent ciudat, parcă intram în zona crepusculară. Și uite așa a fost tot drumul și toată perioada cât am poposit la ferma scoicilor, am mancat în aer liber și dens, cu mainile tremurânde, într-un frig de toamnă târzie și lume ca la balamuc, preponderent români. Mâncarea a fost gustoasă și foarte ieftină într-adevăr. O supă de pește delicioasă la fel și scoicile mele în sos de vin. În schimb frigăruile de midii reci, garnitura de mazăre cu porumb rece și direct din conservă, iar creveții minusculi gătiți pane. Am plecat zgribuliți direct spre Vama, unde ne aștepta un soare primitor, atmoferă faină, cu dans și voie bună. Am halit un desert la Corsarul, apoi am zăcut cu o bere (doar eu desigur) pe nisip. Sincer nu-mi mai venea să plec de acolo, dar sigur nu mai găseam locuri, totul era înțesat de lume. Ce-am putut constata în Vama, cel puțin așa din perspectiva celui care era doar in vizită la început de marea bețivăneală, era că lumea era veselă și pusă pe chef dar cu mult bun simț, așa ca-n vremurile vechi din Vamă cu lume mișto. Se înserase. Fetele obosiseră. Ne-am întors în București pe un drum liniștit. Am re-culcat fetele, apoi am mai stat puțin noi doi, singurei. A fost o zi plină și frumoasă.
1 mai rotund.

Mulțumesc pe această cale tuturor celor care mi-au adus urări calde de ziua mea. Am fost indulgentă, recunosc. Nu suportam ideea ca apropiații să-mi spună „la mulți ani” doar pe facebook, nici măcar prin sms. Da, e o variantă ideală pentru cei cu care nu ai treabă, dar ca un prieten să nu pună mâna pe un telefon și să-ți spună prin viu grai ce-ți dorește mi se pare de 2 lei. Totuși, am reușit să răspund măcar printr-un like, am răspuns la sms-uri, am returnat apelurile ratate, deci vă mulțumesc. M-am simțit minunat, așa ca vârsta mea. 

Îmi doresc să fiu sănătoasă și să îmbătrânesc frumos, să-mi văd fetele crescând și să mă bucur cu omul pe care-l iubesc de zile liniștite. Doamne ajută!

PS: Drumul prin Bulgaria era plin de lilieci, arbustul zic. Așa că mi s-a mai împlinit o dorință, aceea de a avea de ziua mea un buchet imens de liliac parfumat. Și așa a fost.

MULȚUMESC Gabriel pentru minunatele clipe surprinse de ochiul tău ager și performantul aparat foto.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *