Am un tamarillo, ce fac cu el?

Imi place sa testez tot felul de fructe exotice si ieri, in Kaufland, era o abundenta de fructe, pe multe le stiam, pe multe nici macar nu le vazusem in poze daramite sa mai si aud de ele. Printre acestea din urma de numara ‘tamarillo‘. E drept ca l-am luat pentru ca era nitel mai ieftin decat altele pe raft, dar mi-a placut si aspectul de pruna coapta, dar ceva mai mare, ca un ou de maricel si cu o codita ca de cireasa, culoare minunata de rosu burgundia. Ajunsa acasa am scos fructul, l-am decojit (nu stiam daca se mananca sau nu coaja dar am considerat ca e mai bine pentru fete) si l-am taiat. UAU! Arata minunat, insangerat si plin de seminte. L-am gustat si surpriza, un gust foarte ciudat, acrisor si nu de fruct, adica nu dulce. Nu stiu cu ce sa compar dar e clar ca nu putea fi mancat ca atare. Am dat cautare rapid pe net sa vad ce e cu el.

Tamarillo este chiar denumit “rosia de copac”, deci se trage din familia rosiilor (nu degeaba mi s-a parut ciudatel la gust) si provine din America de Sud. Tari precum Peru, Chile, Ecuador, Columbia si Bolivia se bucura de el de secole. La ora actuala, se cultiva si in Australia, Indonezia, Kenya, Potugalia si Statele Unite.

Am inteles ca se poate manca si gol crud sau in salate si sosuri.  Eu gol nu-l pot manca, sincer, sau poate ca nu era suficient de copt fructul, dar cred ca in ceva sosuri ar merge perfect.

Voi cum mancati tamarillo?

img_2951 img_2952

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *