Suprematismul rus pe dresuri si colanti

E interesant cum arta a devenit de-a lungul timpului atat de versatila incat, incetul cu incetul, ea a inceput sa-si gaseasca aplicabilitate in toate zonele de interes artistic, cu precadere in moda, pentru ca si moda poate fi, pana la urma, o manifestare artistica dupa parerea mea. Toata lumea se inspira de la toata lumea dar am observat ca operele marilor titani ai artei se regasesc in multe zone, in design de obiect, in amenajari interioare, dar mai ales in fashion. Pentru ca dresurile sunt un subiect aparte pentru mine ma intereseaza tot ce apare in legatura cu ele si azi am descoperit imaginea de mai jos, este noua colectie apartinand Les Queues de Sardines, si la prima vedere mi-era foarte cunoscuta. Si ca sa vezi ca totusi toata invatatura mea nu a ramas pe dinafara mi-am amintit de miscarea constructivista rusa si de reprezentantul ei de seama Kazimir Malevici. Ei bine, nu seamana extrem de mult?

Sa va spun mai multe despre acest artist, prea putin cunoscut zic eu, unul dintre fondatorii Suprematismului rus. Kazimir Malevici (1878-1935) a fost si pictor si grafician si teoretician si poet ucrainean, dar mai ales a fost reprezentant de seama al avangardei artistice ruse, fondator al curentului intitulat Suprematism , o “arta fara subiect” in care geometrismul simplu si emotia exprimarii plastice neconditionate de raportul cu lumea reala, figurativa sunt aspecte esentiale. Foarte interesanta mi se pare ideea de mai jos in care se spunea ca sa transmiti intr-o pictura ideea de primavara, renastere, tinerete, bucurie spre exemplu, nu este neaparat nevoie sa pictezi intr-o maniera naturista flori, copaci infloriti sau pasari, aceleasi stari sau sentimente le poti exprima compunand spontan anumite forme geometrice, semne grafice si linii delicate, utilizand culori pastelate si vii intr-o anumita relatie la nivel compozitional. In cazul suprematismului in arta tendinta este de a ajunge catre forma primordiala,din dorinta acerba de a surprinde esenta formelor naturii, la rezultate “radicale”, adica un copac in forma lui esentiala poate deveni usor un trunghi cu baza in sus.

Mai demult gasisem colanti pictati in stilul lui Mondrian, acest pictor olandez facand parte din aceeasi miscare cu Malevici. Se pare ca suprematismul rus isi gaseste usor locul ca print pe dresuri si colanti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *