Vama Veche: un lux în care vin mereu de plăcere cu copiii

Soarele e de mai multe sulițe pe cer. E deja aproape 6 dimineața. Duminică. 3 iunie. Afară ciripesc de zor păsărelele dar pe fundal se aud acorduri din muzica faină de la Amphora. Adulmec aerul sărat și ascult cu ochii închiși cântecul îndepărtat al mării.

Așa arată o dimineață de 2018 în Vama Veche. Acum vreo 15 ani aș fi fost poate pe plajă, cântând și râzând sau admirând răsăritul, meditând la acest miracol al vieții, al existenței noastre inefabile. Acum e liniște în capul meu și e nemaipomenit.

În cameră ai mei dorm, încă. Se aude respirația regulată și liniștită a fetelor. Eva și-a dorit să mergem de 1 iunie la Vama Veche așa că le-am îndeplinit această dorință. Sunt fericite. Le văd, le simt, mi-o spun.

Vama e aceeași pentru mine, nu e „stricatăcum se spune. Este același loc în care merg de plăcere și mă bucur că nu sunt în altă stațiune de pe litoralul românesc. Nu zic că e aceeași, dar nici nu fac parte din cei care spun că “Vama nu mai e ce-a fost”. Ba da, Vama e ce e cu schimbările ei inevitabile, cu lucruri mai puțin plăcut, urâte chiar. Dar e același loc cu muzică faină, cu oameni cool care cred eu că gândesc mișto, tineri care știu să danseze și oameni ca mine veniți cu copii cu tot. Nu zic că în Vamă nu e kitsch, e și el pe aici dar tot primează acel “altceva” pe care nu cred că-l găsești în altă parte.

A da, ce e cu adevărat enervant e faptul că a devenit un lux să vii în Vamă. Începând cu cazarea, unde se practică niște tarife de hotel de 5 stele la niște amărâte de pensiuni, până la o înghețată pe băț de 15 lei. Am fost șocată când mi s-a cerut în market 30 lei pe 2 înghețate pe băț.

Vama Veche e foarte scumpă.

La restaurante nu scapi fără 150 lei minimum o familie de 4, din care 2 sunt copii. Fie că ești la Corsaru, la Bolo sau la Frontiera. Apogeul este atins la prețul pentru șezlonguri care în weekend se închiriază cu 25 lei bucata și nu ai nici măcar o amărâtă de măsuță.

Un lucru îmi este clar, să vii la Vama Veche este un lux, dar e un lux care încă îmi place și unde vin de plăcere cu familia.

În pofida unui scurt incident, de tipul “Mamaia”, tot aici aș reveni în escapadele de weekend. (La un moment dat, pe plajă, m-au flancat 2 grupuri, unde fiecare își agățase câte un radio de umbrela. Au dat tare ca să audă fiecare muzica lui. Apoi am mers, i-am rugat frumos pe oameni să dea mai încet și au înțeles). În pofida a tot ceea ce se spune despre acest loc, eu tot aici aș veni și recomand și celor care nu au curajul. Poate că nu e de mers în plin sezon, dar acum, de 1 iunie, a fost perfect.

Mai jos este ce vedeam de la balconul camerei. Mă declar mulțumită de cazarea de la Casa Sunshine, chit că am dat 180 de lei/noapte, dar a meritat. Foarte curat, curte îngrijită iar gazdele primitoare. Am primit chiar și un extra pat în a doua noapte.

Dacă v-a plăcut acest articol sau vi s-a părut util, m-aș bucura tare mult să dați subscribe aici pe blog și like paginii de facebook stil de mamă, adică AICI.

Text de Laura Bucur

2 comments on “Vama Veche: un lux în care vin mereu de plăcere cu copiii”

  1. Magdalena says:

    Si mie imi place Vama! Cred ca frumusetea sta in ochiul privitorului! Eu ma intorc mereu acolo cu mare drag! Dau cu skip peste lucrurile neplacute si ma bucur de celelalte! 🙂

  2. Laura says:

    Da, exact, dăm cu skip. :))
    Oricum e un altfel de loc de mers cu copiii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *