Spune-mi câtă apa bei ca să-ți spun cine ești
Îmi place s-o privesc. S-o admir în întinderea liniștită a lacurilor, să-i urmăresc fermecată talazurile care se sparg de țărm, îmi place să mă las copleșită de vastitatea ei când privesc marea, îmi place s-o văd puternică atunci când se aruncă nestavilită într-o cascadă. Apa e ca o terapie.
Dar nu-mi place s-o beau. Înainte, abia dacă reușeam să beau un pahar pe zi, acum pot bea 1 litru de apă într-o zi, dar doar dacă îmi leg de gât sticluța cu apă la jumăte. Pur și simplu uit să beau deși nu uit cât e de importantă pentru organism. La Focșani, apa potabilă de la robinet e sau cel puțin era, pe vremea copilăriei mele, foarte bună la gust. La școală ni se dădeau niște pastiluțe cu iod ca supliment în ideea că apa de la noi nu conține suficient această substanță, o porcărie desigur. Pe fetele mele le-am obișnuit să bea multă apă chiar dacă nu le este sete. Dar la mine încă mai am de lucrat.
Știu cât de importantă este apa s-o consum. Știu cât de importantă este pentru sânge – conține 80% apă – care se plimbă prin tot corpul și cât de important e pentru creier să fie irigat cum trebuie. Știu cât de importantă e apa pentru digestie, mai ales dacă bei dimineața pe stomacul gol un pahar cu apă. Știu că apa este liantul structurilor celulare din organism și că ajută enorm la elasticitatea pielii. Dar aceste lucruri nu se “văd”.
Mie mi s-a părut wow atunci când am “văzut” pe pielea mea ce înseamnă lipsa apei. Eu am o cistită mai veche și din când în când recidivează. Nu mă tratez cu ceva anume dar am observat că-mi apare acea senzație de disconfort în perioadele în care nu am băut suficientă apă. Extraordinar, nu? Cât de tare e apa.
Din păcate o neglijăm și o consumăm fără responsabilitate. Hai să vă zic câteva chestii mișto despre apă.
– Consumul de apă crește eficiența sistemului imunitar. Pam Pam!
– Este principalul lubrifiant al articulațiilor. Dacă auzi cum îți scârțâie oasele bea mai multă apă și vei observa diferența în bine.
– Deshidratarea face să crească subtanțele toxice din organism. Eu am observat asta când nu beau apă, urina miroase urât (sorry dar așa e).
– Apa este esențială pentru reglarea temperaturii organismului.
– Apa crește rezistența la efort fizic și intelectual.
Eu am aflat și câteva curiozități despre apă. Știați că:
– La om senzația de sete se instalează încă din momentul în care începe să se piardă 1% apă din organism?
– Apa caldă îngheață mai repede decât cea rece?
– În orașul Lima din Peru există un panou asemănător unuia publicitar care produce apă potabilă?
– Nu apa e cea care conduce curentul electric, aceasta este posibil datorită impurităţilor care se găsesc în ea?
– Toată apa de pe Pământ a ajuns aici în comete şi asteroizi?
– Știați că cea mai mare cantitate de apă potabilă se află în lacul Baikal din Rusia? Acesta adăpostește 20% din apa potabilă de pe glob.
– Brandul Borsec de la noi a fost ales cel mai puternic brand românesc în clasamentul realizat anual de Revista Biz?
– Soțul meu consumă cel puțin 2 litri de apă în sezonul rece? Și doar Borsec?
După 8 ani de conviețuire, încă sunt fascinată de câtă apă poate să bea, la noi bidoanele cu apa dispar în 2 timpi și 3 mișcări. Evident că stă cu gura pe mine să beau și eu dar nici că se lipește. Nu zic, în ultimii ani am depus eforturi mai mari să consum apă dar greu, greu tare ajung la 2 litri/zi.
La voi cum stă treaba cu consumul ape potabile? Beți atât cât se spune că trebuie?
Dacă v-a plăcut articolul vă invit să dați subscribe la blog și un like la pagina facebook al blogului, adică aici.