Banii: motiv aprig de discuții în grupul părinților pe whatsapp

Vă rog mult, după ce veți citi ce scriu eu mai jos, să-mi spuneți dacă sunt nebună, dacă greșesc sau sunt exagerată. De multe ori poate suntem orbiți de propria realitate, poate suntem atât de înfipți în propriile gânduri încât nu mai distingem ce e bine și ce nu.

Știți că aplicația whatsapp este exploatată în general de grupuri de părinți, fie că-s de la grădinițe și școli, fie că-s de la cine știe ce ateliere sau grupuri sportive. Personal, cu grădinița, m-am scos dar de când e Eva la școala nu am scăpat.

Există grup de părinți în care e inclusă doamna, există alt grup cu aceiași părinți dar fără doamna. Se subînțelege că în primul grup se discută chestiuni oficiale despre școală, în timp ce în cel din urmă se discută chestiuni mult mai aprige cum ar fi banii. Bată-i vina!

Sursă foto

În weekendul ce tocmai a trecut mi se înroșise telefonul cu mesaje în această direcție. Am uitat să vă spun că primul pas pe care l-am făcut când s-a inițiat acest grup a fost să-l dau pe silent, pur și simplu nu puteam face față discuțiilor. Când eram zen și disputa se încheia citeam și eu pe îndelete.

Buuun. Subiectul abordat în cele 2 zile libere este unul de sezon: „Câți bani dăm pentru cadou pentru doamna, hai să le facem copiilor o petrecere de Crăciun care să includă și moș și cadouri!” Suma adunată? 205 lei de copil. Asta după ce abia am scăpat pentru fondul clasei cu suma de 350 de lei (care include, e drept, și un abonament pe 1 an la nu știu ce revistă).

Banii, cel mai aprig motiv de dispute

Pentru că nu am luat parte la discuție și nu mi-am dat cu părerea, mi-am propus să mă supun majorității vocale. Doar că azi, una din mamele organizatoare ale chetei, a anunțat că nu a găsit cadoul pentru copii stabilit de comun acord cu toți părinții.

Și-atunci am propus, timid, să renunțăm complet la moș și la cadourile pentru copii. Mi se par ultra suficiente doar petrecerea și tortul pentru copii. Ei oricum preferă joaca și, din experiența de anul trecut, treaba cu împărțitul cadourilor de către un „moș” le-a răpit mult din timpul de joacă al copiilor.

„Votăm!” – a „conchis” vocea mamei organizatoare.

Brusc a tăcut toată lumea. Doar 2 voci pentru și una indiferentă.

Mi-am făcut curaj și am continuat susținând cumva doar ideea de a le face o bucurie lăsându-i să se joace, iar treaba cu moșul și cadoul să fie lăsate în sânul familiei în preajma sărbătorilor.

Știți ce s-a întâmplat, nu? Brusc am devenit mama rebelă, cea care comentează la orice, căreia nu-i convine nimic, zgârcită și care nu se gândește la copilaș. Evident, nimeni nu a spus asta. De fapt nimeni nu a spus nimic. Doar un tată m-a ironizat afirmând că ar trebui atunci să renunțăm și la petrecere.

Mda, banii. Ăsta-s cel mai aprig motiv de dispute. Da’ de ce să dăm doar 50 de lei? Hai să dăm mai mult, să se vadă opulența. Nu doar că nu se ține cont de părinții care poate nu-și permit această sumă, poate mai au acasă unul sau doi copii. Dar nu se ține cont nici măcar de lucrurile cu adevărat importante pentru copii. Tare trist. Tare tristă lumea părinților de pe whatsapp.

Dar, întrebarea mea de la început der articol rămâne valabilă. Ce credeți, gândesc greșit? Sunt nebună? Sunt zgârcită?

 

EDITARE DE ULTIMĂ ORĂ: Am decis să schimb titlul acestui articol pentru că subiectul a generat un adevărat război în rândul părinților. Nu pot șterge întreg articolul pentru că aceasta este părerea mea și mi-o susțin în continuare. Nu sunt de acord cu unele practici propuse de părinți, așa cum majoritatea nu este de acord cu opinia mea. Aș vrea să fie un lucru clar, cadrele didactice nu au absolut nicio vină sau implicare. De asemenea, intenția mea nu a fost să rănesc pe cineva.

7 comments on “Banii: motiv aprig de discuții în grupul părinților pe whatsapp”

 1. carmen alexa says:

  Suma propusă chiar mi se pare mare. Bine, depinde de la școală la școală, de la clasă la clasă. Dar cred ca nu ar trebui sa renunți la ceea ce ai de spus, la ceea ce crezi despre acest subiect, doar fiindcă unii părinți sunt prea grăbiți… Și pun etichete foarte repede!

 2. Laura says:

  Mă lupt cu morile de vânt, crede-mă. Am întrebat ce fac dacă eu nu vreau să dau bani pentru cadou și mopș dar copila mea vine totuși la party că-și dorește. Răspunsul a fost: Votăm. :)))

 3. Madalina says:

  Şi eu am o problemă cu datul banilor, aşa pe prostii. Adică na, dai dar nu ştiu am impresia că mai nou se măsoară dragostea pentru copilul tău în bani. Cred că lipsa timpului petrecut cu propriul copil o conpensăm cu datul banilor pe tot felul de petreceri fără rost, cadouri, vorba aceea, sa fie, etc.
  Dăruim mult şi nu este calitate.
  Cât despre faza cu mama fără suflet, ca să fiu mai scurtă în exprimare, stai liniştită nu eşti singura. Se mizează mult pe expresia: Dau că pentru copilul meu dau. Dar cum am spus şi mai sus, dăm cantitate şi nu calitate.

 4. gajadilla says:

  Eu am copil în clasa a III-a și sînt și în tabăra cealaltă, predau la o facultate. Bineînțeles, pentru liniștea mea, am ales să nu îmi instalez Whatsapp pe telefon.
  Toată lumea mă beștelește că de ce nu-s în pas cu vremurile (!), că de ce mă feresc, că de ce… iar eu nu-mi doresc decît să-mi protejez nervii. Chiar intenționez să nu-mi instalez whatsapp, oricît i-ar deranja pe ceilalți.

 5. Laura says:

  Cred că e cel mai înțelept lucru pe care-l puteai face. Dar ce faci când se iau decizii în clasă fără ca tu să știi sau fără ca ție să ți se ceară părerea?

 6. laura says:

  E o chestiune de gusturi si compatibilitati.Eu am mutat-o pe fie-mea din clasa anul trecut: dupa 2 ani de cadouri identice pt toti copiii( cam niciunuia nu i-a placut), fanfara de elfi cu o Mos Craciunita in mini care canta jingle- uri( cand puta fi chemat un actor de la TNC care sa dea magie clipei)+ analfabetismul ” doamnei”, anul trecut, pe vremea asta, am cedat.Pe grupul de Wapp, cel cu ” doamna” s-a lasat cu ” consultare” pt…Mos Nicolaie. Sugestia invatatoarei era sa nu le mai luam doar dulciuri( deh) si sa luam si un cadou- acelasi, din nou, pt toti, anume o casuta de carton (!). Am raspuns doar ca e un obiect dragut, dar, ca si in cazul celorlalte cadouri ” obligatorii”, pt noi s-ar adauga la o colectie de lucruri nefolosite si inutile.Atat.Raspunsul invatatoarei ,care a urmat prompt, a fost:” Dna X, sa inteleg ca pe 6 decembrie nu aduceti copilul la scoala”( Deh, isi permite, e detasata pe pile, singurul ei merit e ca maica-sa e vecina cu mama unei doamne politician) .A doua zi dimineata am cerut transferul pt fiica mea( practicile cu aceste cadouri fiind cunoscute si tolerate de scoala ,” pt ca asa vor parintii”) Regret si acum faptul ca nu am scris in cerere motivele transferului, si anume conditionarea participarii la activitatile didactice de achitarea unei sume de bani.
  Urmarea, in schimb, este fericita: parintii si doamna de la noua clasa sunt normali si fac dovada unui bun-simt care si pe mine ma caracterizeaza.Se iau doar niste aranjamente florale pt inceputul/ sfarsitul scolii, 8 martie( din partea tuturor), nu sunt serbari opulente( doamna prefera sa stea cu ei in clasa si sa ii lase sa se joace, sa isi dea cadouri intre ei).
  Deci, totul depinde de calitatea umana.

 7. Laura says:

  Ce mă bucur că mai există și oameni faini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *