Ce-a fost înainte de a fi pasta de dinți? Urina sau praful de cărbune?

Întrebare primită de la Eva într-una din zile:


  • Cu ce se spălau oamenii pe dinți înainte de a se inventa pasta de dinți?

Bună întrebare, zic eu. Probabil că se spălau cu sare sau chiar cu cenușă, nu știu exact. Ce-ți veni?


  • Păi ia să te interesezi, că eu cred că sigur foloseau frunze de mentă.

  • Eu când mestec o frunză de mentă simt că mi se parfumează toată gura, mi-a aruncat-o peste umăr și s-a întors la joaca ei.

Și m-a făcut curioasă.

A fost suficientă o simplă căutare pe Wikipedia să aflu că, într-adevăr, prima referință la igiena dinților oamenilor are legătură cu menta de care zice fiică-mea. Evident, nu doar mentă, ci o amestecătură de frunze de mentă, flori de iris uscate (oare ce gust or avea?), sare și piper. Cândva prin Egiptul antic.

În capul meu era – și încă este – că doar când mă perii cu ceva abraziv pe dinți, mi-i simt cu adevărat curați. Bine, contează și aroma, dar parcă mai puțin. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că urina, daa urina, era considerată în Roma antică un foarte bun agent de curățare. Poate mai degrabă un bun antiseptic. Yaac!

Știu de la soțul meu că prin părțile lui de proveniență, în sudul țării adică, urina era folosită pentru atunci când se juleau copiii în genunchi, o foloseau pe post de dezinfectant.

Revenind la pasta de dinți și incursiunea în istoria ei, tot citind am aflat câteva chestii interesante, demne de rubrica „știați că”. Așa că o tratez ca atare.

Știați că:

  • Cea mai veche formulă din lume de pastă de dinți a fost inventată de egipteni? Dar deja asta v-am spus.
  • În 1780 oamenii își curățau dinții cu pâine arsă? De fapt era o combinație de pâine arsă, „sânge de dragon” – un praf roșu obținut din mai multe plante, scorțișoară și alaun.
  • În 1873 se produce prima pastă de dinți comercială și a fost lansată de brandul Colgate și vândută într-un borcan?

Sursă foto

  • Căpșunile suculente erau considerate un remediu natural pentru prevenirea tartrului și pentru o respirație proaspătă?
  • În secolul al XIX- lea s-au testat cele mai variate formule de paste de dinți: de la castane și săpun, până la oase de sepie, ulei de trifoi și cretă?
  • În 1892 se inventează prima pastă de dinți în tub? Inspirat de artiștii plastici, de pictori și de culorile lor în tuburi, dr. Washington Sheffield este prima persoană care a pus pasta de dinți într-un tub pliabil.

Sursă foto

  • În 1914 apare prima pastă de dinți cu FLUOR? În zilele noastre, fluorul este foarte disputat.
  • În 1955 un american a inventat pasta de dinți dungată multicoloră? Dar fără vreun efect funcțional.

Nu știu câte știați voi din ce am zis eu mai sus, dar eu chiar am aflat chestii interesante. I le-am povestit și Evei și mi-a mulțumit pentru informații, acum știe că avea dreptate cu menta.

Eu prefer pastele de dinți fără arome puternice, cu fluor sau fără, nu neapărat din plante dar să simt că-mi spală dinții și că am o respirație proaspătă.

Surse: aici,aici

Dacă v-a plăcut acest articol vă aștept să dați subscribe la newsletter pentru a afla primii noutățile. Vă invit să dați LIKE și paginii fb a blogului stil de mamă, adică AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *