Charoset sau desertul biblic cu aroma copilariei

Charoset este una din cele mai vechi mâncăruri dulci.

Se crede că a fost mâncată de cei 12 Apostoli la masa Cinei cea de taină.

Eu nu știu dacă este așa sau nu. Dar pentru noi și mulți alții, acest desert este cunoscut și sub forma unei mâncărici pentru bebeluși: celebrul amestec de mere rase cu biscuiți și miere de albine. Dacă excludem biscuiții putem obține din acest desert biblic o gustare delicioasă, hrănitoare și plină de beneficii pentru organism și nu doar pentru copii.

Pentru bebei putem înlocui mierea cu un sirop de agave sau arțar. De asemenea, putem înlocui biscuiții cu cereale integrale pentru a obține un mic dejun sănătos.

Charoset – o mâncare biblică

De origine iudaică, acest desert a devenit un aliment tradițional pentru masa de Seder la cina Paștelui alături de alte 5 preparate tradiționale obligatorii.

Varianta biblica spune ca acest charoset este un amestec dulce, maro din mere, nuci şi vin ori sirop reprezentând mortarul folosit de sclavii evrei pentru a construi depozite în Egipt. Practic, este o combinație de mere tocate mărunt sau rase, nuci pisate, cărora li se adaugă stafide, curmale înmuiate și tăiate mărunt, smochine, suc de portocale, scorțișoară și puțin vin roșu. Cuvântul “haroset” vine din cuvântul ebraic “clei”.

Se pare că acest desert, dacă este consumat în mod regulat, poate alunga durerile de inimă, ne scapă de calculii renali și biliari, ajută glanda tiroida hipoactiva, ajută la îndepărtarea petelor de pe piele, vindecă acneea, psoriazisul, herpesul și insomnia, ba chiar luptă cu cancerul și împotriva infecțiilor cu candida.

Dacă e adevărat sau nu rămâne de văzut, istoricul acestui desert fiind unul foarte dezbătut, dar cu siguranță fiecare dintre ingrediente luate în parte are proprietăți deosebite pentru sănătate, așa că nu ar strica să-l includem în meniul nostru zilnic sau cel putin al copilului.

Mod de preparare:

Se freacă bine mierea cu scorțișoara, treptat adăugam cubulețele de mere (care lasă puțin suc; mărul poate fi dat și pe răzătoare), apoi adăugăm curmalele mărunțite, stafidele (spălate și înmuiate puțin) și nuca mărunțită. Toate se amestecă bine, se lasă 5 minute, după care se poate servi.

Mai jos este ceea ce am făcut eu pentru fete.

prajitura-raw3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *