Cum ne organizăm și ce facem în aceste zile de restriște. Ziua 2

Ziua 2 de #stauacasă doar eu cu fetele.

De fapt, acum când scriu, este deja ziua a treia, dar e 7 dimineața. Așa că nu am mare lucru de spus decât că până la această oră am scos câinele afară, am pus o mașină de spălat și m-am așezat la masă cu cafeaua aburindă să aștern câteva rânduri.

În prima zi am reușit să fac un program împreună cu fetele pe care să-l urmăm în perioada imediată. Pentru că rutina s-a schimbat iar eu nu sunt mama organizării, este foarte important să avem niște direcții pe care să le urmăm.

Overall, ziua 1 a fost neașteptat de bună, fetele au stat doar în casă, eu am mai ieșit cu Yuna la plimbare prin zonele aerisite (e drept că acum parcă e mai puțină lume pe stradă) și în general ne-am înțeles bine.

Două lucruri importante pe care le-am făcut în ziua 1 au fost:

 1. Să planificăm mesele pe o săptămână

 2. Să organizăm rutina zilnică + câteva sarcini pe care le-am dat fetelor

Ziua 2 a început bine, cu excepția faptului că eu am dormit foarte prost din cauza unei alergii, m-a mâncat nasul cred că timp de o oră. Până să se trezească fetele am citit vreo 3 articole de la bloggerii mei preferați și câteva articole pe tema coronavirus din surse serioase. Apoi am decis să nu mai citesc nimic.

Fetele s-au trezit și respectat conduita pe care am decis-o împreună. Dacă în zilele de weekend sau vacanțe, se trezeau și făceau ce voiau, mergeau la baie când nu se mai puteau ține pe ele sau se spălau pe dinți după insistențele mele, acum am schimbat foaia.

Tabelul de peste zi pentru fete arată cam așa:

DIMINEAȚA

 • Trezirea (cu speranța că se trezesc amândouă odată).

 • Baie direct: pipi, spălat mâini 20 secunde, față, dinți.

 • Micul dejun: în fiecare zi altceva, o să am un articol și cu mesele noastre.

 • Teme Eva.

Aici dezvolt un pic. Eva e în clasa a 2 a, încă nu are teme foarte multe, dar are. Doamna învățătoare le-a dat în avans pentru 2-3 zile, urmând să ne comunice pe whatsapp ce facem mai departe. Nu știu cum se va rezolva cu recuperarea orelor de predare. Vedem.

Eva preferă să-și facă temele dimineața. E ca mine. Apoi eu i le verific.

În acest timp, Mia se joacă. O las chiar și la tabletă pentru că așa știu sigur că o lasă în pace pe sor-sa.

 • Activități: am ales să facem câte o pictură pe zi. Facem și expoziție, le-am pus deja prima lucrare pe perete. Ne inspirăm de AICI.

Mi-am propus cu ele să fac mai multe tipuri de activități pe zi. Printre acestea se numără:

 • Puțină mișcare, gimnastică de pe youtube
 • Studiul a câte unui pictor (a sosit vremea să-mi șterg de praf albumele de artă)
 • Gătit împreună

Deocamdată doar pictura am dus-o la bun sfârșit.

PRÂNZ

Masa care constă în supă/ciorbă.

 

 • Odihnă o oră. Dacă nu vor să doarmă, stau în pat liniștite. Eva citește, iar Mia cercetează cărți. Azi au jucat și Piticot.

 • Gustare – de regulă un fruct.

SEARA


 • Joacă la liber (aici intră și tabletă sau TV, recunosc). M-au distrat pentru că s-au jucat fain. Eva și-a sters bine rolele, și-a făcut crosă din suportul de la microfonul ei de jucărie și puc de la un capac mai mare și a făcut din hol teren de hochei. 

Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Mia a început să șteargă toate ușile cu șervețelele antibacteriene, iar după ce a văzut-o pe sor-sa cu rolele, și-a șters și ea bicicleta și și-au făcut amândouă trasee.

 • Vine tatăl acasă, mai vorbesc/joacă cu el.

 • Cina

 • Spălat pe mâini și dinți

 • Citit

 • Culcare

Poate că nu e nimic nemaipomenit în ceea ce am zis eu până acum. Sper doar să vă inspir dacă vă împărtășesc rutina noastră zilnică în această perioadă de restriște. Vreau doar să vă arăt cum ne mobilizăm la nivel individual, ca familie, în criză. 

Despre partea financiară, ce provizii ne facem dacă ne facem, cum mă străduiesc să n-o iau razna că principala mea sursă de venit e compromisă sau poate și despre relația de cuplu în această perioadă, vă voi împărtăși zilele următoare.

 

ACUM CÂTE CEVA DESPRE MINE.

Ziua 2 a început bine, chit că somnul a fost prost. 

Fetele au fost ok, mai puțin Eva care a cam mârâit și protestat toată ziua. Mârâiala ei a explodat în momentul în care și-a răsturnat vaza cu lalele de pe birou. Am rămas calmă, deși simțeam cum nervii mei se încrețesc.  

A trecut momentul, ne-am continuat ziua fain, dar ea rămăsese setată pe modul „nemulțumire”. Lucrurile au degenerat până la limita în care nu am mai suportat și am explodat.

Îmi pare rău acum pentru că știu că nu am rezolvat nimic țipând la ea. După ce m-am calmat și s-a calmat și ea care între timp a avut nevoie de un plâns bun, am discutat amândouă despre situație. I-am explicat că trebuie să fim prietene, să rămânem uniți, nu se știe cât vom sta acasă și că va trebui să ne invetăm zilnic. Sper că am înțeles și eu și ea ceva.

Aș mai avea multe de spus dar mă opresc. Las cuvinte și pentru zilele 3, 4…

Aș mai vrea să menționez faptul că începând de azi, integrez aceste articole scrise zilnic (uau! nu știu dacă am scris vreodată zilnic) în campania demarată împreună cu comunitatea Digital Parents Talks, formată din bloggeri părinți, o #CampanieColectivă, numită #JurnalDePrevenție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *