Dacă ești din Vrancea vinul îți curge la robinet iar cutremurele îți sunt prietene

Lumea când aude că ești din Vrancea se gândește la vin și cutremur. De parcă acasă vinul ți-ar curge la robinet iar cutremurele ar fi zilnice și ar trebui să fii prieten cu ele.

Sursă foto

Vrancea e o zonă superbă plină de podgorii dar nu, vinul nu curge la robinet. Tot aici este zona cu cea mai mare activitate seismică din România, dar cutremurele nu sunt în fiecare zi. Și dacă ar fi în fiecare zi eu tot nu aș putea spune că sunt obișnuită cu ele.

Cutremurul este unul din lucrurile de care mi-e cel mai frică.

Noi suntem la Focșani, e vacanța fetelor și am hotărât să venim câteva zile să stăm cu tata, mai ales că a fost și ziua lui. Fix sâmbătă ne-a și cinstit, ne-am strâns cu toții la masă, am mâncat numai bunătățuri pregătite de el și seara am picat puțin în reverie. Așa mi se întâmplă când vin acasă. Deseori e un loc bun de introspecție și amintiri scoase din sertare.

Și cum stăteam eu și mă gândeam așa în liniște, mi-a răsărit brusc în cap ideea că nu am mai prins demult un cutremur la Focșani. Cel puțin nu cu fetele. Nu că mi-aș dori, Doamne fere! Doar că nu știu ce mi-a picat fix pe amintirile mele cu cutremurele pe care le-am trăit aici.

Ei și ce credeți? Fix în noaptea în care s-a dat ceasul înapoi cu o oră, la ora 3 și ceva, s-a întâmplat. S-a auzit un huruit scurt și pământul s-a scuturat. Am sărit ca un arc din pat și m-am îndreptat către locul bineștiut din copilărie, la structura de rezistență a apartamentui. În secunda doi m-am întors să le iau pe fete din pat dar ele dormeau duse. Am ezitat dacă să le iau sau nu. Apoi s-a oprit. M-am așezat în genunchi pentru că nu mă mai puteau ține.

Vă jur, nu eu l-am chemat.

Am deschis ochii și am tras aer în piept. Oricât de mult mi-aș dori, cu seismul nu mă pot împrieteni. Oricât mi-aș dori să-l privesc detașat, nu pot. Frica asta irațională îmi distruge neuronii.

Voi ce faceți la cutremure?

Eu mi-am amintit de tata care mi-a spus acum vreun an de zile că el și-a pregătit rucsacul în caz de calamitate. Am râs de el atunci. Acum, gândindu-mă mai serios mă gândesc că nu e de glumă. E bine să fim pregătiți. De curând am citit un articol scris de Georgiana Ilie cu care am făcut un atelier de storytelling, fix pe tema kit-ului de supraviețuire în caz de cutremur. Îl puteți citi AICI.

Știați că…despre cutremur?

Și dacă tot nu mă pot împrieteni cu un cutremur, barem să știu cât mai multe despre el, pe modelul că „prin cunoaștere înlături frica”. Așa că vă las niște „știați că…” și câteva chestiuni interesante despre cutremurele din România și din toată lumea.

⚠️ Cele mai puternice din România sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curburapastedGraphic.png munţilor Carpaţi, în zona Vrancea. Pam pam!

⚠️ Statistic, cutremurele se produc cu precădere noaptea, dublu față de cele diurne, fără a se cunoaște cu exactitate cauza.

⚠️ În Romania cutremurul din 4 Martie 1977 a făcut cele mai multe victime.

⚠️ În fiecare an, are loc în lume cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

⚠️ Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.

⚠️ Seismul din 2004 din Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde. Asta chiar nu știam.

3 sfaturi de încurajare de la mine în caz de cutremur:

✔️ Identificați locul de rezistență în casa în care locuiți. În caz de cutremur acolo trebuie să stați MUSAI chiar dacă ați fi tentați să fugiți pe scări.

✔️ Nu vă uitați pe internet la poze cu urmările unui cutremur mare, nici acum și nicicând.

✔️ Nu vă mai gândiți la cutremur pentru că el nu poate fi prevenit și nici prevăzut. Dacă e să se întâmple se va întâmpla.

Și în încheiere vă las o întrebare, nu de alta, dar aș vrea să mă inspir pentru că fetelor mele încă nu le-am spus nimic despre cutremure de teamă că nu vor mai dori să vină la Focșani:

„Voi ce le spuneți copiiilor despre cutremure dacă încă nu au trecut prin experiența unuia?”

Aștept răspunsurile voastre în comentarii. Vorbesc foarte serios. Și, dacă îți place blogul meu, te invit să dai subscribe aici pentru a fi la curent cu noi articole, să mă urmărești și pe facebook – AICI, pe Instagram – AICI sau chiar pe Pinterest – AICI. Mulțumesc.

2 comments on “Dacă ești din Vrancea vinul îți curge la robinet iar cutremurele îți sunt prietene”

  1. Laura says:

    Merci, Ioana. Ia să citesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *