A fost odată o fetiță care voia să facă experimentele chimice pe bune

„A fost odată o fetiță pe nume Eva. Avea 7 ani și jumătate și și-a dat seama că îi plăceau experimentele chimice. După ce a citit cartea Fete rebele și a primit încă una care se numește Femei în știință – dar nu a apucat s-o citească – i-a spus mamei că-și dorește să meargă să învețe să facă experimente.

Mama ei a înscris-o la un atelier de chimie unde i-a plăcut foarte mult. Până acum a mers de două ori și a învățat să amestece diferite culori (adică substanțe) în niște sticluțe interesante, apoi a pictat cu ceva cretă colorată pe pânză și asta i-a plăcut cel mai mult…”

Acesta este un text spus de Eva mea.

La finalul cărții Fete rebele sunt două pagini goale, pe una din ele îți poți scrie propria poveste, iar pe cealaltă îți desenezi autoportretul. Ea a zis că aceasta va fi povestea ei după ce termină atelierul de chimie din cadrul eematico, la care merge în fiecare miercuri timp de o lună de zile. 

De când o știu i-a plăcut să exploreze. Cui copil nu-i place? Dar ea, de când a trecut de faza cu Minnie și Elsa, mi-a tot cerut diverse produse, lichide sau mai puțin lichide, pentru a le combina să vadă ce iese. Mă trezeam că am în congelator sau frigider diferite recipiente cu cine mai știe ce soluții prin ele. Pe unele combinații alimentare le mânca, era curioasă tare să vadă ce gust are experimentul ei. Pe altele, ne-alimentare, le lăsa la dospit și urmărea ce se întâmplă.

Îmi amintesc și acum că o combinație de-a ei făcuse mucegai și a vrut să o guste. Noroc că văzusem la timp s-o opresc. A fost puțin intrigată și m-a întrebat de ce nu poate să mămânce mucegaiul atât timp cât brânza cu mucegai se mănâncă. 

Nu mai știu exact ce răspuns am încropit dar știu că ne-am bucurat amândouă când am aflat de atelierele organizate de eematico. Ea pentru că își dorea mult să se joace cu diferite substanțe, iar eu pentru că i se răspundea la întrebări de către profesioniști.

Cum am aflat de eematico?

Nu știu dacă vă amintiți, dar în septembrie au fost zilele științei în București. Atunci am primit invitația de la eematico de a participa fetele mele la 2 ateliere diferite (sunt în funcție de vârste), Eva la meșteritul unei prese hidraulice, Mia la construcția unei rachete, era muncă de echipă. Pe Mia încă nu a atras-o, poate-i prea mică încă, dar Eva a ieșit după 2 ore fascinată de ceea ce realizase.

 

Îi părea rău că se terminase și mai voia să vină. Așa am aflat de modulele de chimie din cadrul cursului Inginericum. Mai multe detalii despre întreg acest curs puteți afla chiar AICI, la ei pe site.

Eu doar vreau să vă spun că Eva a ales modulul Chemical Engineer Mendeleev, un modul compus din 4 lecții cu o durată de o oră și patruzeci și cinci de minute. Cursurile au loc la sediul eematico de la Nod makerspace, un loc pe care eu cu această ocazie l-am descoperit și de care sunt fascinată. Acolo nu ai cum să te plictisești.

Cine este eematico?

Eematico este un grup de oameni frumoși – arhitecți, psihologi, ingineri, filologi, designeri și oameni de comunicare și marketing – care, de mai bine de 5 ani, își folosesc pasiunea, ideile și priceperea pentru a dezvolta programe educaționale adecvate nevoilor copilului și adultului în secolul XXI.

Concurs eematico

Și acum, că v-am făcut curioși, sper, vă invit la un concurs organizat împreună cu eematico. Ei oferă 3 premii, 3 vouchere în valoare de 50 de lei fiecare, cu care puteți înscrie copiii la orice atelier doriți.

Eu am o curiozitate și aș vrea să întreb părinții de fete în mod special și anume:

Ce activităţi alegeți voi în timpul liber pentru fetele voastre?”.

Mergând de câteva ori la atelier împreună cu Eva am remarcat că sunt puține fete și mai mulți băieți care participă la aceste programe educaționale. Mă întreb de ce? Care ar fi criteriile de care țin cont părinții atunci când aleg cursuri pentru copiii lor. Oare copiii sunt aceia care își exprimă dorința? Sau e strict ideea adultului?

Hai să depășim împreună această mentalitate că există lucruri pentru fete exclusiv și lucruri doar pentru băieți. Fix cu rozul și albastrul, în opinia mea.

CONDIȚII DE PARTICIPARE, exclusiv pentru pagina de facebook

1. Intrați pe pagina de Facebook a blogului meu – AICI – și dați LIKE paginii.

2. Răspundeți într-un comentariu la următoarea întrebare:

„Ce activităţi alegi în timpul liber pentru junioara ta?”

Vor fi 3 PREMII.

Premiu 1: un voucher de 50 ron la cursuri de 3-6 ani și 7-12 ani + un puzzle eematico

Premiu 2: un voucher de 50 ron la cursuri de 3-6 ani și 7-12 ani + un set de figurine complet

Premiu 3: un voucher de 50 ron la cursuri de 3-6 ani și 7-12 ani

 

Concursul se deschide astăzi, 23 octombrie 2018 şi este valabil până marți, 30 octombrie 2018, ora 12.00 pm. Pe 1 noiembrie se aleg prin random.org 3 câștigători ce vor fi anunțați atât pe blog cât și pe pagina de facebook.

La înscriere pot participa doar persoanele cu adrese valabile de pe teritoriul ţării noastre. Voucherele le veți primi la înscrierea pentru cursul eematico. Înscrierea la acest concurs se va lua în considerare numai dacă aţi îndeplinit paşii ce ţin de activitatea pe Facebook!

Multă baftă!

7 comments on “A fost odată o fetiță care voia să facă experimentele chimice pe bune”

 1. Raluca Hargalas says:

  Pana acum am ales Artcraft, Sport, Chitara si Engleza. Alese din lista disponibila la after.

 2. Laura says:

  Foarte tare cu chitara. Și ce sport?

 3. Laura says:

  Raluca, nu vrei să te înscrii în concurs?

 4. Cezarina Vestemean says:

  Până acum am ales excursii, diverse activități, inot, dar tare mult ne-ar incanta un astfel de curs.

 5. Laura says:

  Bună Cezarina. Poți, te rog mult, să intri pe pagina de facebook că acolo este de fapt concursul unde ar trebui să răspunzi la această întrebare. Mulțumesc mult de participare.

 6. Tina says:

  Joacă în aer liber dar și diverse experimente, în casă sau în parc. 🙂

 7. Laura says:

  Draga mea, nu vrei să scrii comentariul pe blog? Ca să poți participa la concurs? Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *