„Drumul mătăsii” silk-à-porter, de la eșarfa personală la fuste de mătase naturală

Mărturiseam într-una din zile că oamenii și hainele lor sunt resursa mea favorită de inspirație.

Îmi place să privesc lumea. Când stau la semafor și mă uit la trecători, când sunt la metrou prefer să mă uit la chipurile celor din jur, când stau la vreo coadă îmi place să-i privesc pe cei cu care împart așteptarea.

Dar cel mai mult îmi place să-i privesc și să-i admir pe cei care calcă pragul Love Yard Sale. Aici îmi găsesc multă inspirație și multe subiecte pentru blog.

Hainele oamenilor – sursa mea de inspirație

La ultima ediție din weekendul ce a trecut a intrat o vizitatoare care vine destul de frecvent, nu mereu, dar cât să o rețin. Mi-a plăcut cum era îmbrăcată: avea o geacă gen plăpumioară, scurtă, în aceeași culoare cu cizmele cu toc și piesa de bază era o fustă, dar o fustă subțire, de voal sau de mătase, nu știu exact.

Mi-a plăcut mereu combinația de materiale cu texturi contrastante, ceva ușor, fluid, cu ceva gros, dar știu că nu este pe placul tuturor. De fapt, foarte puține femei aleg să asorteze un pulover gros, să zicem, cu o rochie sau fustă, sau chiar pantaloni din material ușor.

Dar mie mi-a plăcut și mi-a amintit de recenta mea vizită la un showroom cochet din București. La silk-à-porter, căci acesta este numele, am descoperit raiul mătăsii. Eram zgribulită, afară dăduse prima ploaie rece, dar eu îmi delectam simțurile cu unul din cele mai rafinate materiale din lume: mătasea.

 

Legenda mătăsii dintr-o ceașcă de ceai

Las puțin fustele silk-à-porter pentru a vă spune legenda mătăsii care e foarte frumoasă. Se spune că mătasea s-a născut acum 5000 de ani într-o ceașcă de ceai.

O prințesă din imperiul Chinei își bea ceaiul cald la umbra unui dud. La un moment dat, un cocon a căzut în ceașcă și, din cauză căldurii, a început să se desfacă. Prințesa a vrut să-l scoată din băutură și când a apucat coconul s-a desfăcut un fir lung de mătase strălucitor. I-a venit ideea să-l țeasă, apoi să crească viermii de mătase pentru a obține cât mai multe fire minunate.

Și așa, timp de mii de ani, China a păstrat secretul acestui fir prețios, divulgarea lui fiind pedepsită cu moartea.

Mătasea a fost prețuită mii de ani de aristocrația chineză apoi de întreaga lume și are o istorie frumoasă. Puteți citi mai multe pe site-ul acesta.

Fustele silk-à-porter din mătase naturală

Cum spuneam mai devreme, la micul showroom silk-à-porter am descoperit fascinația acestui fir natural strălucitor numit mătase. silk-à-porter este un brand micuț, 100% românesc, care crează handmade fuste de 3 tipuri: petrecute (majoritatea), în clini și cu elastic în talie. Materialele sunt mătase naturală de cea mai înaltă calitate aduse din Italia. Majoritatea fustelor sunt unicat.

Ada, autoarea acestui brand, îmi povestea cu umor că totul a început de la o eșarfă de mătase de care era îndrăgostită și pe care o purta mereu. Dar nu doar ea o iubea, ci și cei care o vedeau. Așa că a început să caute materiale de calitate pentru a confecționa eșarfe. Apoi i-a venit ideea fustelor petrecute, pentru că sunt foarte versatile și ușor de adaptat oricărui tip de siluetă. Doar m-ați văzut pe mine în poza de mai sus. Nu credeam să-mi vină bine.

Dar cel mai mult m-au fascinat culorile și printurile. Nu cred să existe cineva care să nu găsească ceva pe plac, atât de vii și de speciale sunt. Și vă mai spun ceva, după ce vizitați magazinul online, programați-vă o vizită la showroom. Fustele sunt cu mult mai frumoase în realitate!

Prețurile sunt cele de pe site, adică AICI. Nu sunt mici, dar nici mari, având în vedere calitatea materialului și a faptului că sunt lucrate manual. Puțini știu ce este în spatele unui articol realizat cu mâna și cu sufletul.

5 motive puternice pentru a purta mătase naturală 100%

Fascinaţia ţesăturii de mătase şi a hainelor confecţionate din acest preţios material au sedus deopotrivă regi şi oameni obişnuiţi. Așa cum și pe mine m-a sedus. Acest lucru se datorează multelor calități pe care le are mătasea și vă dau doar 5 motive:

 1. Este moale și rezistentă.
 2. Are un luciu minunat, este firul natural cel mai lucios.
 3. Izolează atât împotriva frigului cât și împotriva căldurii. Mătasea poate prelua umiditate până la maxim 40% din greutatea sa fără să o simți că este udă sau fără să-și piardă calitățile izolatoare.
 4. Nu se șifonează ușor și datorită compoziției firului se pretează a fi colorată în cele mai frumoase culori.
 5. Proprietățile firului de mătase nu crează alergii la nivelul pielii.

Și pentru că la începutul acestui lung articol am povestit de combinații îndrăznețe aș vrea să vă arăt câteva sugestii de outfituri cu fuste de mătase care mie îmi plac.

 

 

2 comments on “„Drumul mătăsii” silk-à-porter, de la eșarfa personală la fuste de mătase naturală”

 1. Oana says:

  Ce frumoase sunt!

 2. Laura says:

  Daa, și câte chestii am aflat despre mătasea naturală, are o istorie foarte faină. Ca să nu mai zic de proprietățile mătăsii. Te pup, Oana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *