Friptura gustoasă pe care o mâncam în diminețile de vară

Mare, arămie, suculentă și extrem de gustoasă.

Ea e friptura.

Contrasta puternic cu farfuria albă din fața mea. Simțurile olfactive o luau razna. Mama o tăia bucățele mici și mă înfruptam din ea. Și nu doar eu, toți patru verișori adunați la masa secundară din curtea bunicii de la Iași. 

Gustoase amintiri

Nu sunt vreo carnivoră, pot trăi binemersi fără carne zile întregi. Dar acel moment unic din copilăria mea frumoasă de la bunici nu se compară cu nimic. Era cea mai bună carne, cea mai bună masă pe care eu o puteam mânca în vacanțe. Nu-mi amintesc de nicio altă friptură mâncată la ai mei sau oriunde în altă parte.

Mirosul de grătar ne trezea la prima oră a dimineții de duminică. Era regulă. Eu la acea vreme nu o vedeam ca pe o regulă, era cel mai plăcut moment al zilei la bunica de la Iași. Ne strângeam cu toții în curtea nu foarte generoasă dar extrem de primitoare. Eram o familie mare și unită cu 4 părinți, 4 copii și 2 bunici.

Bunicul era responsabil cu grătarul și cu indicațiile prețioase. Bunica aranja masa. Mama și mătușa mea aveau grijă de noi, copiii. Tata și unchiul meu, erau responsabili cu hidratarea adulților. Era o bună dispoziție generală.

Mi-e dor de diminețile de vară din Iași

Închid ochii și zâmbesc. Mi-e dor de copilăria mea frumoasă. Mi-e dor de bunici și de curtea lor cu ciment și un petec de pămân plin cu trandafiri. Mi-e dor de canalul din mijlocul curții unde ai mei aruncau chiștoacele. Mi-e dor de cea mai mare friptură rumenită la grătar pe care o puteam mânca în diminețile de vară. Singura perioadă din viața mea când mâncam carne la prima oră.

Ce frumos era!

 

PS: Acest text face parte dintr-o provocare #our15daysofwriting lansată anul trecut în mediul online. Am apucat să scriu câteva texte și m-am oprit. Acum, dacă tot am dat drumul la roată, nu aș vrea să mă opresc.

Primul subiect

 Ziua 1 din 15. Călătoria în timp (O senzație — un miros, un gust, un sunet — care te poartă în copilărie).

Simona de la Simoneciel este cea pe al cărei blog am văzut acest exercițiu de scriere.

 

Photo credit: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *