Mersul cu taxiul prin București a devenit un act de curaj

Nu știu voi, mai ales cei din București, cum percepeți traficul din oraș, indiferent că ești șofer sau pur și simplu pasager, dar pe mine a început să mă înspăimânte. Fiecare conduce după legea lui, regulile de circulație greu se respectă iar cele de bun simț nici nu există. Este un haos total. Dar cel mai tare mă sperie tagma taximetriștilor, ei chiar au legile lor nescrise. Și dacă înainte de copii nu prea-mi păsa de această categorie (chit că aveam altercații la fiecare drum) acum o călătorie împreună cu copiii într-un taxi a devenit un act de curaj. Să vă povestesc două întâmplări și trageți singuri concluziile:

 1. La un moment dat, în vară, am fost nevoită să merg cu taxiul doar eu cu ambii copii la spital (mi-e greu să conduc cu ei plângând în spate când nu se simt bine). Când ne-am urcat toate trei pe bancheta din spate am constatat că nu există centuri de siguranță. Eva a fost prima care a întrebat unde sunt centurile iar răspunsul a venit foarte firesc din partea șoferului “că nu are nevoie de ele. Nu am comentat dar am mers cu inima-n gât, lipite una de cealaltă. La întoarcere același scenariu, alt taxi, altă companie, fără centuri de siguranță pe bancheta din spate. Am înghițit în sec și mi-am zis Doamne ajută!

 2. La vreo 2 săptămâni după incidentul de mai sus mergeam eu frumușel dimineața către serviciu. Ca orice om care face zi de zi același drum am și eu traseul meu, cu străduțe lăturalnice pe care le știu și de care sunt sigură că sunt libere. Una dintre acestea este o străduță cu sens unic ce intră din Calea Moșilor, o stradă deloc aglomerată dar în acea zi se înainta foarte greu. La nici 50 m tocmai avusese loc un accident, era proaspăt, încă nu sosise nici poliția iar unul din șoferi își ștergea genunchiul plin de sânge. Dar cealaltă mașină era un taxi răsturnat. Da, o mașină cu roțile în sus așa cum doar în filme am văzut. Am rămas consternată. Următorul gând a fost nu despre cum a ajuns mașina aia așa pe un drum slab traficat (desigur că a existat și acesta dar mult mai târziu) ci dacă în acel taxi ar fi fost copii care desigur nu aveau centurile de siguranță puse. M-am îngrozit.

Adiacent acestei întâmplări mai aduc două exemple, din Focșani de această dată, unde tot așa în taxiuri nu există centuri de siguranță și când am întrebat unde sunt au fost extrem de mirați că cer așa ceva, că ei circulă așa de 20 de ani fără probleme. Și exemplele pot continua, nenumărate. Cred că și voi știți cel puțin una.

Bun, ce fac eu ca mamă care trebuie să ajungă, să zicem, într-un suflet la camera de gardă cu doi copii plângăcioși și e nevoită să apeleze la companiile de taxi? În traficul de azi nimeni nu e atent, nimeni nu respectă codul rutier, toți stau cu telefoanele în mâini dar toți se grăbesc, trec pe roșu, nu acordă prioritate și câte și mai câte. Alegi să mergi cu taxiul că altă posibilitate n-ai dar cum rămâne cu siguranța ta și a copiilor tăi în trafic? Dacă ești la o oră de vârf cu mașina proprie și ești prins între benzi dar ai nevoie să virezi la stânga esti mâncat, nu-ți dă nimeni voie să treci decât după 5 minute. Am văzut multe abuzuri în circulație, multe nedreptăți, multe încălcări, mulți nebuni, dar mi se pare de neconceput să nu existe centuri de siguranță în taxiuri.

fetele

Totuși există o speranță, doar știm cu toții că aceasta moare ultima. Mai demult am citit la Printesa urbana despre faptul că există taxiuri dotate cu scăunele pentru copii. Am căutat articolul și am descoperit că datorită sistemului Uber familiile cu copii se pot deplasa în siguranță prin oraș.  Eu încă nu am folosit un taxi Uber dar se pare că e foarte utilizat. Detalii puteți afla din site-ul Printesei urbane.

O altă veste bună am auzit-o pe Facebook, o companie nouă de taxi, Street taxi, pune la dispoziție mașini dotate cu centuri de siguranță pe banchetele din spate și care sunt și funcționale.

Deci se poate!

2 comments on “Mersul cu taxiul prin București a devenit un act de curaj”

 1. o femeie says:

  Nu am folosit taxi de mult timp, dar recomand dupa fiecare situatie sa suni la firma de taxi-uri si sa rogi sa verifice. Personal eu as refuza sa merg in asemenea conditii si cere alta masina (in occident am cerut la tel. taxi pt 3 persoane din care copil si au venit si cu scaun).
  Am colegi de munca ce fac poze si trimit la firmele de taxi-uri cand o masina nu respecta reguli elementare de circulatie, si sunt penalizati.

  Daca toti am fi mai vigilenti si atenti, lucrurile s-ar imbunatati, in cateva saptamani, fix la nivelul orasului nostru.

 2. Laura says:

  Eu recunosc că am mers și am riscat. Pur și simplu mă grăbeam și abia găsisem și acea mașină. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *