Vinyl-ul prinde viață la Vinyl Boutique

Mi s-a zis că muzica ascultată pe vinyl este un moment de catharsis. M-am oprit o secundă și am zâmbit pentru că mi-a plăcut. Faptul că într-o eră a digitalului și a vitezei ai încă posibilitatea să asculți muzică pe un instrument analog mi se pare fascinant și cumva te face să meditezi la iluzia numită consumerism și să-ți regândești sistemul de valori.
Când eram mică eram atrasă de acele cartoane pătrate, mari și colorate care adăposteau niște chestii rotunde negre cu striații fine dar care la noi în casă nu au existat. N-am avut parte de ele deși vedeam oriunde mergeam, la prietene, la vecini, la verișoare, la unchiul meu care era mare fan al muzicii. Până de curând am crezut că vinylul a fost dat uitării, că el aparține doar colecționarilor și DJ-ilor, practic unei zone foarte nișate. Bucuria a venit când mi s-a confirmat că discul de vinil s-a întors și e din nou pe val, nu doar pentru colecționari ci pentru toți cei pasionați de muzică.

Am stat de vorbă cu Robert, cel care facilitează interacțiunea dintre colecționari și vânătorii de vinyluri. El este cel care organizează de 6 ediții Vinyl Boutique, în incinta pub-ului Have a cigar. I-am pus 9 întrebări fulger, la care mi-a răspuns foarte frumos, mai ales la ultimele 2 întrebări. Iată:

1. Cum ți-a venit ideea unui târg de vinyluri? A fost un risc având în vedere că puțină lume mai deține azi un pick-up?

Am fost rugat de câțiva prieteni să organizez târgul, aceștia cunoscând pasiunea mea pentru vinyl. Pentru mine este o oportunitate de a îmbina pasiunea cu o activitate ce ar putea ajuta comunitatea ascultătorilor de muzică la pick-up și vinyl.

2. Ce tip de muzică aduc expozanții și ce se caută/vinde?

Găsești cam tot ce dorești, de la muzică românească, rock, pop, disco, soul până la electro și indie. Se vinde bine muzica veche din anii ’70, ’80, ‘90.

“Vinylul este ca o mașina retro cu care ieși în weekend, în rest folosești mașina normală.”

targ_vinil

3. Se pot testa discurile la târg?

Da.

4. La ce interval de timp are loc târgul și de cât timp funcționează?

Târgul este lunar. Suntem la ediția cu numărul 7.

5. Câți expozanți sunt la o ediție și câte vinyluri vinde fiecare?

În medie sunt cam 6-7 expozanți. Numărul de discuri aflate la vânzare depășește ușor 5000 bucăți. Nu știu cât vinde un expozant, însă vânzările sunt bune. Sunt primiți și cei care doresc să facă schimburi de discuri.

6. Ce altceva se mai vinde?

Vinyl(uri) și uneori pick-up(ri).

targ_vinil2

7. Ce preț are un vinyl?

Prețurile variază între 10 lei și 200 lei. Prețul este într-o directă legătură cu numele trupei, calitatea discului (cum arată coperta, cât de folosit este discul), anul apariției dacă este un disc rar.

8. Ce fel de oameni sunt vizitatorii?

În primul rand sunt oameni ce iubesc muzica. Pasiunea lor pentru vinyl este un fel de revoltă împotriva prezentului atât de impersonal și lipsit de detalii emoționale. Muzica ascultată pe vinyl presupune tocmai această atenție la detalii, fiecare audiție este un ritual în sine, scoți discul din plicul de protecție, îl aranjezi cu grijă pe pick-up, cureți  discul, apoi lași brațul cu ac să coboare peste disc. Tot acest ritual de început te leagă de muzica ce curge din boxe și parcă nu îți mai vine să alergi prin casă în cautarea unui scop. Îți torni un pahar de vin, te așezi pe canapea si te bucuri de un moment de liniste inconjurat de muzica. Este daca vrei un moment de catharsis.

9. Crezi că muzica pe vinyl este un ifos al momentului actual sau chiar poate fi următorul big step în domeniul muzical?

Muzica pe vinyl are fanii ei. Este o zonă nișată. Vinilul există ca format pentru ascultat muzică de la sfârșitul secolului 19. Între timp a mai evoluat, însă nu poate fi comparat cu formatele digitale cum ar fi cd, fișiere digitale, mp3 atât de popular sau mai nou streaming-ul audio. Nu este și nici nu va fi următorul pas înainte. Este o altă stare, un alt mod prin care poți asculta muzică. Vinylul este ca o mașina retro cu care ieși în weekend, în rest folosești mașina normală.

Eu încă nu am ajuns la nicio ediție a târgului dar mâine, 12 noiembrie, aveți ocazia să faceți un drum până la Vinyl Boutique, ediția cu numărul 7 și poate cine știe, puteți să cumpărați ceva pentru voi sau puteți să faceți un cadou prețios cuiva pasionat, că tot se apropie sărbătorile.

  vinyl_craftbeer

Imaginile aparțin Vinyl Boutique.

Mai jos vă las două linkuri utile, poate vreți să aflați mai multe despre ce este dincolo de coperta unui disc de vinil.

alistmagazine.ro

discvinil.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *