Mulțumim că avem un 1 iunie de stat cu familia și nu cu colegii de birou

1 iunie. Azi e Ziua Copilului și e zi liberă. Toată nația română ar trebui să ridice osanale trustului Itsy Bitsy pentru că, datorită celor de la Itsy Bitsy , noi, părinții (și nu numai, desigur) avem o zi pe care o putem petrece în familie. Datorită Itsy Bitsy această idee a ajuns în Parlament și a obținut voturile de care avea nevoie pentru ca noi să stăm acasă cu copiii noștri. Eu am susținut încă de anul trecut inițiativa lor iar acum mă bucur de un 1 iunie liber. Mulțumesc.

Puțină istorie nu strică

Voi vă întrebați de unde vine această zi? De ce ar trebui să fie liberă? În alte țări tot așa oamenii stau acasă cu copiii de 1 iunie?

Ei bine, această Zi a copilului se sărbătorește în toată lumea, că de aia e internațională, doar că ea are date diferite în unele țări. De exemplu, în țările astea din fostul bloc comunist ziua copilului este pe 1 iunie, adică în Bulgaria, în Polonia, în Republica Moldova sau la noi. În alte țări, ziua copilui este ba în aprilie, ba în mai, ba chiar în noiembrie ca în India și Finlanda.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva, în 1925. Da, ați citit bine, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului și multe guverne au introdus „Ziua copilului”.

Dar în câte țări această zi a copilului este zi liberă? Să știți că asta nu am reușit să aflu foarte clar, dar pot spune că în țări precum Grecia, Franța sau Finlanda părinții merg la serviciu iar copiii sărbătoresc cu școala sau cu grădinița.

Și ce facem de 1 iunie?

Aceasta de sus este o poză din 2013 când o aveam doar pe Eva și am petrecut un 1 iunie plimbându-ne cu City Bus Tour prin București.

Până anul trecut era simplu, mergeam la serviciu dacă pica Ziua Copilului în mijlocul săptămânii sau stăteam acasă dacă pica în weekend. Acum, mulți avem norocul să beneficiem chiar de o mini vacanță, ținând cont de faptul că luni sunt Rusaliile și e sărbătoare. Noi nu avem nimic organizat pentru că la acest capitol eu sunt corijentă. Dar pot să spun cu bucurie că numai pe teritoriul capitalei se organizează o groază de evenimente – festivaluri, târguri, expoziții, concursuri, vizite la muzee, la teatru de copii și în parcuri. Însă nu despre asta vreau să vorbesc acum.

Tot cee ce contează este joaca împreună cu copiii și noi, adulții, să dăm în mintea lor odată cu ei. Pentru copii această sărbătoare reprezintă ziua în care se joacă cel mai mult și primesc cadouri, baloane, jucării. 1 iunie este ziua care îi face pe părinți să-și aducă amintească de propria copilărie iar cadoul meu cel mai important pentru fete va fi că îmi voi ține telefonul fără date celulare activate, vreau ca toată atenția să fie pentru iubitele mele dragi, indiferent de cum ne vom petrece ziua de 1 iunie.

O zi fără cadouri nu se poate

Și ca să nu treacă o așa zi fără cadouri m-am gândit să le iau ceva ce-și doresc. Eva își dorea o rochie lungă și cea mai bună alegere mi s-a părut a fi rochia de la Ninina care se află la reduceri, adică am dat pe 90 lei. Vreau să spun că dacă nu-i place și nu vrea s-o poarte o iau eu ca maieu mulat. A venit ambalată minunat, iar rochia este frumoasă chiar dacă e neagră. I-am găsit și o pereche de Bensimon, de pe Fashion days, tot așa la un preț rezonabil, de 80 lei. Pentru Mia am căutat de mi s-a făcut rău o rochie lungă de prințesă. Nu are niciuna, toate le ia de la soră-sa care face mereu figuri. Așa că am găsit una cu chiu cu vai la H&M și consider că am dat foarte mult pe ea (125 lei) și nici nu pot să spun că asta căutam dar eu sper ca ei să-i placă. Și dacă îi va plăcea sigur nu o va mai scoate de pe ea. Plus o carte cu povești de noapte bună.

Dar cred că cel mai important cadou va fi că vom petrece împreună ziua de mâine plus încă 4. Cum? Încă nu știu, dar important e să fim împreună și…departe de telefon și internet.

Vă doresc tuturor un 1 iunie minunat alături de familia voastră, fie că sunteți copii sau părinți. Merităm să ne bucurăm de această zi.

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *