Voucherul Materna de București, un fel de Baby Box finlandez?

Aseară, 28 martie, pe site-ul PMB (Primăria Municipală București) am citit știrea potrivit căreia consilierii generali ai capitalei ar fi aprobat două proiecte interesante privind susținerea natalității pe teritoriul Capitalei.

Este vorba despre două proiecte de hotărâre prin care se acordă ajutoare financiare atât femeilor însărcinate cât și cuplurilor care au indicație medicală de fertilizare in vitro.

Concret, femeile însărcinate cu domiciliul în București de cel puțin 6 luni vor primi voucherul „Materna”, un ajutor financiar în valoare de 2000 de lei, prin care își vor putea „plăti” analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de CAS.

Al doilea proiect se numește „Șansa pentru cuplurile infertile” și vizează acele cupluri care au indicație de fertilizare artificială. Ajutorul va fi acordat tot sub formă de vouchere în valoare de 13.800 lei fiecare.

Atenție, bugetul este alocat pentru o perioadă determinată, iunie 2018 – decembrie 2019.

Rata mortalității infantile în România este una din cele mai mari din lume, mai mare chiar decât în Burundi.

Vestea este foarte bună, având în vedere că natalitatea a scăzut în ultimii ani în București, potrivit studiilor. Nu-mi pun problema dacă aceste proiecte țin de Primăria Capitalei sau nu, important e că se întâmplă.

Părerea mea de rău este că acest gen de proiecte nu se extinde la nivel național. În toată România cred că ar trebui încurajată și normalizată atitudinea mamelor față de controale medicale. Cred că ar trebui încurajat mersul la medic încă din primele luni de sarcină și monitorizarea acestora. În acest fel ar crește și educația mamelor iar rata mortalității infantile ar scădea.

80 de ani de Baby Box finlandez

La polul opus României se află Finlanda, țara cu una din cele mai scăzute rate ale mortalității infantile, ajungându-se la 1,8 la mie în 2013, conform studiilor OECD și UE și de atunci a rămas constantă. Media UE este de 3,1 la mie.

Acest lucru se datorează unei filozofii pe care Finlanda o aplică de 80 de ani. Este vorba de celebra Baby Box sau cutia bebelușului pe care o primesc toate mamele de pe teritoriul Finlandei. Scopul acestei cutii este de a oferi șansa unui start egal în viață tuturor nou-născuților. Fain este că Baby Box se acordă și bebelușilor adoptați.

Cutia maternală a fost introdusă în 1938 și inițial a fost oferită familiilor sărace. Din 1949 această condiție a fost eliminată dar s-a impus ca mamele să meargă la un control medical până la sfârșitul celei de-a patra luni de sarcină. Astfel nivelul de educație în rândul părinților a crescut iar rata mortalității a scăzut. În prezent, mamele trebuie să trimită o aplicație pentru a beneficia de pachet cu cel puțin două luni înainte de data estimată a nașterii.

Baby Box conține în jur de 60 de produse, de la hăinuțe de copii și produse de puericultură până la prezervative pentru părinți. Anul acesta valoarea cutiei a crescut de la 140 la 180 de euro. În fiecare an, conținutul cutiei bebelușului este updatat în funcție de feedbackul primit de la părinți și adaptat ultimelor tendințe.

Anual, în Finlanda se acordă în jur de 35.000 de cutii. Acestea nu sunt de vânzare.

Mai jos puteți să urmăriți un filmuleț care pe mine m-a topit.

Un gest surprinzător de frumos pe care l-a făcut Kela, Instituția de securitate socială din Finlanda, a fost atunci când Baby Box a fost trimis, în 2013, copilului prințului William. Pachetul a fost foarte bine primit de cuplul regal.

Sursa foto AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol vă aștept să dați subscribe la newsletter pentru a afla primii noutățile. Vă invit să dați LIKE și paginii fb a blogului stil de mamă, adică AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *