5 idei de îngrijire a cizmelor pe timp de iarnă

Sa ridice mana sus cui ii place iarna. Aha! Acum sa va vad. Mie nu-mi place frigul, am spus-o mereu, cu atat mai putin imi place acum cand e mocirla asta infecta pe strazi (de Bucuresti vorbesc). Iar cel mai rau e ca au de suferit incaltarile iar pentru mine ele reprezintă cea mai importantă piesă dintr-o ținută. Nu mă întrebați de ce (aș găsi multe motive), pur și simplu așa simt. De aceea am avut mereu grijă ca toate perechile de pantofi, de la papuci de casă până la bocanci, să fie îngrijite. Mă rog, atât cât am putut și eu. Acum, iarna, am un motiv în plus de a acorda o atenție sporită celor ce-mi îmbracă și-mi poartă pașii pe drumurile grele din oras.

Aș vrea să va spun 5 idei de îngrijire a cizmelor pe timp de iarnă, așa cum le văd eu și cum le aplic. Nu o să vă sugerez creme, smacuri sau spray-uri care să întrețină pielea, ci mă gândesc la 5, mai degrabă, trucuri de a ne salva cizmele în sezonul rece.

1. Purtati cizme de cauciuc, macar pentru drumuri scurte, pentru ca va salveaza, va zic. Ieri am iesit pana la farmacie si am inotat realmente si daca nu aveam cizmele de cauciuc ajungeam leoarca acasa.

2. Initial am fost tentata sa va sugerez să schimbati cât de des puteti încălțămintea. Dar acum zic invers, daca e zapada inmuiata afara incercati sa purtati o singura pereche de cizme care stiti ca rezista cel mai bine la apa, e pacat sa stricam mai multe perechi de cizme. Schimbati incaltamintea des in celelalte anotimpuri, este clar ca pantofii au asa o viață mult mai lungă.

3. Dacă cizmele s-au udat de la ploaie sau de la zăpadă este mai mult decât important să NU le uscăm lângă o sursă de căldură, oricare ar fi ea – calorifer, uscator de par sau aragaz/soba. Este la mintea cocoșului că se va usca forțat și materialul se va deteriora. La fel de important e să băgati în ele hârtie, ziare, ce avem în casă dar nu reviste glossy.

4. Nu țineți încălțămintea pe balcon sau in locuri reci unde e frig și umezeală. Eu am pățit-o și mi-a mucegăit.

5. Cum scoateti petele albe de la sarea din zapada? Probabil ca asteptati cu nerabdare acest truc. Ei bine, acestea se duc cel mai bine cu o solutie facuta din apa si otet alb (parti egale), inmuiati carpa si stergeti bine-bine zona alba de pe cizme. Inainte de aceasta manevra cizmele trebuie curatate pe uscat.

cizme2

Aș mai avea un truc dar îl bag la bonus pentru că se încadrează perfect în orice moment al anului. Știți și voi că cel mai greu se îngrijește pielea întoarsă dar am de la mama un truc foarte fain dar care e valabil doar pentru pielea neagră. Aprindeți o lumânare (nu glumesc) și în momentul în care flacăra va deveni puțin neagră atingeți, razant mai mult, pantoful, o să vedeți ce frumos întinerește pielea neagră întoarsă.

Dacă mă gândesc mai bine aș mai avea o sugestie, dar nu am încadrat-o mai sus pentru că eu nu o aplic pentru că nu am cu ce. Este ideal să folosim calapoade, eu țin minte că bunicii mei aveau așa ceva si nu am mai vazut nicaieri de atunci, dar sfatul specialiștilor e că acele calapoade din lemn întrețin excelent încălțămintea. Jur că o să-mi iau.

O întrebare pe final: voi ce trucuri folosiți când vă îngrijiți cizmele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *