Când un copil de 6 ani știe mai bine decât adulții care-i treaba cu Natura

Ieri, Mia m-a întrebat cum arată Mama Natură.

I-am spus că arată așa cum și-o imaginează ea. Urmează să mi-o deseneze.

Într-o seară, tot Mia a izbucnit în plâns. Era destul de târziu, ne pregăteam de culcare și ea a avut nevoie la baie. Apoi m-a rugat să stau cu ea. Îmi tot punea întrebări despre situația în care ne aflăm și observam că în timp ce vorbeam, ochii i se înroșeau gata-gata să-i țâșnească lacrimile. Apoi a pornit un plâns din toți rărunchii, așa cum stătea ea pe wc. Am lăsat-o să verse toate lacrimile ei micuțe, chiar și pe ale mele.

Mi-a spus că-i e dor de Natură.

Într-o altă seară, stăteam toate trei în pat și ne pregăteam de nani. Terminasem povestea de citit (o carte tare drăguță despre curaj) și mai vorbeam un pic. Apoi dintr-odată, Mia mi-a spus că-l urăște pe coronavirus, că vrea să plece, să ne lase în pace să putem ieși afară din case. Apoi a început să plângă. 

I-am spus că trebuie să avem curaj și răbdare. Va pleca într-un final și vom ieși afară să ne bucurăm de soare și de primăvară.

Apoi le-am invitat să respirăm conștient. Evident că m-au întrebat ce-i aia. 

Le-am povestit mereu că noi respirăm oxigenul pe care-l dau copacii și toate plantele de pe Pământ și că noi, ființele vii, nu am putea trăi fără păduri. De aceea este foarte important să avem grijă de ele.

Le-am povestit despre analogia cu pădurea amazoniană care reprezintă plămânii planetei. Că noi oamenii, cei cu intenții rele desigur, au tăiat foarte mulți copaci din această pădure care acum riscă să fie amenințată. Și iată acum că o boală, un virus (covid 19) ne afectează plămânii, exact ce noi am distrus Mamei Natură.

A doua zi Mia mi-a arătat desenul ei.

Povestea: Natura e cea de sus supărată pe om că a tăiat păduri. Omul de jos râde și nu-i pasă. Atunci natura îl trimite pe Coronavirus. Bulele sunt texte, iar punctele sunt viruși aflați în depărtare.

Cu câteva zile, înainte de desenul de mai sus, mi-a arătat un altul făcut de ea.

Cred că înțelegeți ce reprezintă. 🙂

Și știți care e primul lucru pe care vrea să-l facă atunci când vom ieși din izolare?

Vrea să planteze un copac.

 

Dacă vă place să veniți în vizită pe la mine, vă invit să dați subscribe la blog pentru a fi la curent cu alte articole, să mă urmăriți și pe facebook – AICI sau pe Instagram – AICI.

Foto cover: Anastasiya Romanova on Unsplash

One comment on “Când un copil de 6 ani știe mai bine decât adulții care-i treaba cu Natura”

  1. Andreea says:

    Foarte frumos, este bine daca copiii stiu, pentru ca ei sunt viitorii adulti si poate lucrurile ar fi stat altfel acum daca am fi primit si noi educatia asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *