Cum ne putem îmbrăca fetele cu stil, confortabil și fără prea mare efort

Am două fete, deci e oarecum firesc să-mi pun problema vestimentației lor. În vremea bebelușiei știu că-mi plăcea, cel puțin la prima fetiță, să fiu atentă cu ce o îmbrac, să fie cât mai asortată și cât mai chic. Apoi, am realizat că mai important e cum se simte copilul în haine.

Așa am renunțat complet la blugi. Niciuna din fete nu poartă și nu a îmbrăcat vreodată jeans. Nu le place și nu se simt confortabil în ei.

Treptat, în timp, mi-am dat seama că fiecare copil e diferit iar alegerile sunt atât de personale, atât de în funcție de personalitatea lui, încât nu are rost să mă mai strofoc. Le las pe ele să facă alegerile, nu le mai cumpăr nimic fără să vadă sau fără să probeze, le iau fix ceea ce le place și fix ceea ce au nevoie. Am învățat lecția, pentru că de fiecare dată când am luat ceva după gusturile mele, acel lucru nu a fost purtat.

Așadar m-am relaxat, nu mă mai lupt cu ele să le conving de cine știe ce alegere, mă bucur că sunt sigure pe gusturile lor. Desigur, nu mă dau expert în educație vestimentară, dar asta nu înseamnă că nu le ajut din când în când.

În acest articol aș vrea să cuprind două aspecte. Pe de o parte, aș vrea să subliniez ce nu prea îmi place mie să văd la mamele din jurul meu – atenție! nu la copii, pentru că nu aceștia cred că iau deciziile. Pe de altă parte, vreau să vin cu soluții, cu câteva propuneri de haine, comode, confortabile, normale ca să zic așa, cât mai firești și naturale ca țesătură, de bun gust și accesibile la preț.

Ce nu-mi place:

1. La ultima nuntă la care am fost prezentă nu am putut să nu remarc vestimentația unui copil de 3 ani. Acea fetiță nu era îmbrăcată, era pur și simplu împodobită, ca o păpușă de porțelan ce urmează a fi pusă în vitrină. Avea rochiță cu volane, fundițe, bentițe, floricele, brățări, pantofiori și șosete cu dantelă. Cred că vă imaginați deja și înțelegeți ce vreau să spun.

2. Haine nepotrivite vârstei. Recunosc, acest specimen l-am remarcat în mall-uri. Fetițe îmbrăcate după normele stabilite de mamele lor care, fie din exces de zel, fie din cauză că vârsta proprie nu le permite, aleg ținute de adult pentru fete de 4-5 ani. Ca să înțelegi mai bine, e vorba de cizme cu barete în stil roman până la genunchi, fustă animal print, bluze cu umeri goi și poșete.

3. Rozul chiloțiu și mult sclipici. Ei bine da, aici e discutabilă treaba pentru că și ale mele au trecut prin această etapă a rozului din cap până-n picioare. Aici m-am implicat și le-am explicat de nșpe mii de ori că rozul e frumos, și mie îmi place dar să fie în anumite doze. Adică acceptăm un obiect, maximum 2 de un roz care-ți străpezesc ochii dar în rest să fie non culori. Mai lucrăm la acest aspect.

4. Încă un lucru cu care nu sunt de acord este să îmbraci copilul după preferințele tale stilistice. Mai exact, dacă ție îți place să te îmbraci numai în negru să induci asta și copilului și să-l faci o copie mică a ta. Sau dacă ești un rocker înfocat, să arăți asta și prin copilul tău, prin tricouri cu mesaje sau mai știu eu ce. Nu știu, e ceva ce nu-mi place.

Nu garantez că sunteți de acord cu toate cele 4 motive de mai sus, dar cu una știu sigur că da.

Și acum să trec la partea a doua. Că dacă tot e să critic ceva măcar să vin și cu soluții. Slavă Domnului că am.

Spuneam la începutul articolului că evit hainele incomode la fetele mele. Las o scurtă listă:

– Denimul rigid transpus în jeans lungi, scurți sau salopete. Nu cred că un copil care nu stă locului se poate simți confortabil în așa ceva.

– Puloverele pe gât. Pe acestea nu le suport nici eu, darămite un copil. Și nu pot să spun că nu au avut, au dar nu vor să poarte, sunt primite și nu cumpărate.

– Pantofiorii de Dorothy sau cei cu toc mic. La pantofiorii tip balerin e chestiune de gust, mie nu-mi plac, toate modele îmi par incomode. Cu tocurile la fetițe de 3-4-5 ani chiar mă revolt. În primul rând nu înțeleg cum poți fabrica așa ceva… Apoi, ca părinte, cum riști coloana copilului pentru un moft.

Ce îmi place să văd:

Îmi place să văd copii îmbrăcați în haine lejere, confortabile, în care să se poate mișca în voie. Haine simple dar alese cu gust, dacă se poate din materiale cât mai naturale și culori cât mai apropiate de pământ. De curând am descoperit un brand foarte frumos de haine pentru copii, îi spune Cireshel și vine tocmai din Moldova.

Hăinuțele pot fi văzute pe pagina lor de facebook, dar de multe ori și pe la târgurile de design care se organizează prin București. Pornind oarecum de la Cireshel, am realizat câteva ținute cu haine de fete de la mai multe branduri, mai ales românești. Vă las pentru inspirație câteva sugestii stilistice despre cum vă puteți îmbrăca fetele cu stil, confortabil și fără prea mare efort.

Toate pozele aparțin brandurilor cu care am realizat aceste colaje.

Magazinele online sunt acestea:

Românești – CireshelNininaMokofunAmbra Tela

Internaționale – Zara, Nununu

Dacă v-a plăcut acest articol sau vi s-a părut util, m-aș bucura tare mult să dați subscribe aici pe blog și like paginii de facebook stil de mamă, adică AICI.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *