Streptococul beta-hemolitic de tip A la copii

Uite că am ajuns să vorbesc aici și despre bacterii, streptococi și alți indivizi care provoacă infecții la copii.

Cu ambele fete am trecut prin destul de multe experiențe și nu am apucat să scriu pe blog despre niciuna. Dar acum, când am căutat informații precise despre simptomele pe care le avea fata mea, nu am găsit mare lucru care să mă ajute să înțeleg ce se întâmplă.

Voi scrie aici strict experiența noastră, fără să dau indicații terapeutice de vreun fel. Consider că acest lucru trebuie lăsat exclusiv în baza medicilor. Însă, mă gândesc că totuși experiența mea va ajuta și alte mame să nu intre în panică, așa cum am pățit eu, când vedeam ce dureri are copilul meu.

Semne și simptome la Mia mea

Într-o noapte s-a foit mult și a cerut apă. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. Dimineață mi-a spus că o doare gâtul și am constatat că are puțin roșu. Peste zi a făcut febră, dar nu mare, în jur de 38 – 38.2.

A doua noapte iar febră moderată, iar durere în gât, așa că am mers la medicul de familie al fetelor. Nu avea pustule în gât, deci nu era ceva grav, așa că ne-a lăsat cu antitermice la nevoie și înghețată cât cuprinde. Atenție! Înghețată doar atunci când copilul nu e febril. Fericirea noastră!

A trezi zi, ÎNSĂ, când Mia s-a trezit a început să plângă că o dor foarte tare picioarele. Am pus pe seama țopăitului ei încontinuu. I-am dat totuși un antiinflamator și treptat și-a revenit. Seara s-a repetat figura: dureri mari de picioare dar și de mâini. A început să-mi fie frică. Medicamentul și-a făcut din nou treaba, dar temporar. Oare ce-o avea copilul. E clar că ar trebui totuși să o vadă un specialist.

Ce am făcut?

Următoarea zi eram la camera de gardă de la Grigore Alexandrescu. Consultul nu a arătat nimic grav. Am fost trimiși la infecțioase la Matei Balș. Acolo ni s-a recomandat internare pentru analize complete dar pentru că eram și cu fata mea mare sănătoasă am refuzat internare. Urma să facem în altă parte analizele. Numai că, medicul de gardă a avut inspirația să îi facă un test rapid de exudat faringian. În 10 minute ni se confirma streptococul beta-hemolitic de tip A care, ce să vedeți, poate provoca scarlatina. Am înlemnit.

La noi nu era cazul dar așa am descoperit că streptococul beta-hemolitic de tip A poate da dureri de articulații, de oase și mialgii musculare. Acesta era motivul durerilor de picioare ale fetei mele. Au urmat 10 zile de antibiotic. Ne-am făcut urgent toți din casă exudat faringian care, slavă Domnului, a ieșit negativ la toți 3.

Ce spune la carte?

Streptococul Beta Hemolitic este denumirea dată unui grup de bacterii, inclusiv streptococul de grup A și streptococul de grup B, responsabile de cele mai multe infecții.

Streptococul de grup A se poate răspândi cu ajutorul picăturilor de salivă provenite din strănutul sau tusea unei persoane infectate sau prin contactul direct cu persoana infectată sau cu obiectele contaminate.

Perioada de incubaţie a bolii variază între 2 până la 5 zile.

Copilul trebuie ferit de colectivitate. După 24 de ore de la administrarea primei doze de antibiotic copilul nu mai este contagios.

Au trecut cele 10 zile de antibiotic la noi, urmează să repetăm exudatul faringian. Durerile musculare la Mia au încetat cam după o zi de la începerea tratamentului.

Așa a fost la noi experiența cu streptococul beta-hemolitic de tip A.

Numai bine și multă sănătate!

Dacă vi s-a părut util acest articol, m-aș bucura tare mult să dați subscribe aici pe blog și like paginii de facebook stil de mamă, adică AICI.

2 comments on “Streptococul beta-hemolitic de tip A la copii”

  1. Oana says:

    Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie.

  2. Laura says:

    Mulțumesc, Oana. Sper să fie de folos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *