Despre sfântul somn de prânz la un copil de 7 ani și jumătate

Ei bine da, sunt o prea fericită mamă care încă poate vorbi de un somn de prânz al copilului ei cel mare.

Sursă foto

La After school nu se doarme

Luni pe 17 septembrie, Eva mea a fost prima oară la after school, prima oară în viața ei.

Acolo nu se doarme, nu se odihnește, nu există nici măcar un puf pe jos (nu mai zic de-o canapea ceva), sunt doar scaune, mese. Noroc că e mochetă. Noroc că se iese afară la joacă în parc. Dar ăsta este alt subiect.

Luni fost pentru prima oară când a adormit în timp ce i se citea o poveste. La ora 9 seara a picat lată, după ce mai avusese o ieșire cu rolele seara, după altele două în timpul zilei. Realmente a căzut frântă.

Pentru mulți poate e greu de crezut, dar Eva mea încă are somn de prânz. Ciudat, nu? La 7 ani și 6 luni copila mea încă își mai face somnul de după amiază. Și îi face tare bine. Este alt om.

În zilele în care se întâmplă să nu doarmă la prânz pur și simplu se transformă într-un monstruleț dificil. De aceea, pentru noi toți cei din casă, somnul de prânz este foarte important pentru dezvoltarea copiilor, atât fizică, cât și psihică, dar și pentru liniștea noastră.

Evident, mai sunt după-amiezi când nu doarme și se mai întâmplă chiar să stea și până la 10 seara, dar asta când suntem de obicei în vacanțe, când programul lor este altul și când, de regulă, are program de voie. Se mai întâmplă chiar și în zilele când o iau la târg să nu doarmă la prânz, uneori e dificlă, alteori nu.

Dacă nu doarme la prânz e mârâită, mofturoasă și miorlăită

Anul trecut, când a fost la grupa pregătitoare, am reușit s-o mai ducem la grădiniță după orele de școală. A fost ideal. Își continua atât joaca alături de prieteni și de sora ei cât și somnul de prânz.

Acum, că e clasa I am decis să meargă la after school odată cu colegii ei, mă rog, o parte din ei. Partea bună e că acolo își face lecțiile cu învățătoarea lor și iese afară în parc, cât e vremea frumoasă. Partea proastă e că…nu se odihnește deloc (nu vorbim de somn, da?). Și nu ar fi o problemă, să zicem, dacă culcăm copilul la ora 9 seara. E ora optimă pentru vârsta ei.

Dar partea proastă e că la ora 5 sau 6, când tu ca părinte ai terminat jobul, îți iei acasă un copil deja obosit, cu care nu te mai înțelegi și cu care comunici greu.

Din păcate, aceasta este realitatea în care trăiesc mulți părinți.

Partea bună la noi e că am decis să o ducem doar 3 zile din 5 la after. Alternate cu 2 zile de venit acasă, zic eu că e ok pentru ea.

Dar nu despre after school voiam eu să vorbesc ci despre acest somn sfânt de prânz la un copil de 7 ani și jumătate. Cât de mult contează odihna, chiar și dacă nu doarme mult, important e să stea o oră cu ochii închiși în pat sau poate doar să stea în liniște în camera lui.

La voi copiii de vârste apropiate cum au somnul de prânz? Îl mai au, de fapt? Sau sunt pe pilot automat de dimineața până seara?

Aștept cu interes părerile voastre.

4 comments on “Despre sfântul somn de prânz la un copil de 7 ani și jumătate”

 1. Murgu Luana says:

  Baiatul meu a inceput clasa pregatitoare si merge la after school, deci adio somn.Pana a inceput scoala a dormit la pranz fara discutii, simtea si el nevoia sa se odihneasca. Nu era nici o tragedie daca mai sarea peste un somn, daca trebuia sa mergem undeva sau chiar daca vroia sa faca ceva anume, dar de obicei dormea.Aseara ,de exemplu, s-a cam lasat cu nervi si eu zic ca lipsa somnului de pranz a fost cauza principala.

 2. Laura says:

  Fix așa și la noi. Sunt sigură că e important și metabolosimul fiecăruia, dar mie mi se pare sfânt somnul de prânz, pentru binele tuturor. 🙂

 3. Adela says:

  Clasa pregătitoare. Somn la prânz, la bunici. El nu vrea să doarmă niciodată, deși ochii lui “spun” altceva.

  Și, la fel, dacă nu doarme e mâțâit, mârâit… sper să reușim să facem așa și la anul, dacă va avea nevoie. Și la cât țopăie și se consumă… credem că va avea… 🙂

 4. Laura says:

  Bună, Adela. Dacă ar fi după ei da, nu ar dormi, știu ce zici. Dar dacă putem, un somn e binevenit oricând, mai ales pentru ei aflați în creștere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *