Dialoguri sincere ca o carte muzicală despre conectare între părinți și copii
Se întâmplă uneori ca, deși vreau să scriu despre ceva ce-mi place, îmi găsesc greu cuvintele.
Așa cum mi se întâmplă acum când vreau să vă prezint o carte pentru copii, scrisă de o autoare la debutul său literar, și nu știu cum s-o fac cât mai delicat posibil astfel încât să ajungă cu adevărat la inimile voastre.
Pentru că această carte, numită Dialoguri sincere, este atât de frumos scrisă și atât de frumos prezentată, încât mă gândesc că e de prisos ce scriu eu aici.
Hai totuși să vă zic despre ea și cum a ajuns la mine acasă și-n sufletele noastre, al Miei, al Evei și al meu.
Întâi am primit un email de la Laura Iviniș, mama cărții Dialoguri sincere, în care mă invita să accept cartea despre cadou.
Spun da pe loc când e vorba de cărți, mai ales pentru copii. Dar, recunosc, întâi le răsfoiesc eu și apoi le dau și fetelor. În mod aparte când nu cunosc autorul.
Mi-amintesc că eram pe fugă să plec să le iau pe fete de la școală ca mai apoi să merg la British cu Eva. A venit curierul fix când mă urcam în mașină.
Când fetele au urcat în mașină, evident că privirile le-au picat pe cutia nedesfăcută. Curioase din fire, l-au desfăcut pe drum și le-auzeam din spate numai „wow, Eva, ia uite și semn de carte, și magnet. uite, mami, vitamina C din aia de care ne dai tu…aaa, uite și un săculeț cu ceva mirositor frumos!”
Cam așa au reacționat fetele la cadou. Pentru că nu a fost trimisă o simplă carte, deși nu m-ar fi deranjat. Ci a fost un întreg pachet atent ales și dăruit cu grijă și iubire. Chiar asta mi-a inspirat și o felicit pe Laura pentru PR-ul de calitate.
Revenind la carte.
Cât am așteptat-o pe Eva la curs, am răsfoit cartea împreună cu Mia care s-a minunat că e scrisă-n versuri și că are și niște abțibilduri în interiorul ei cu care poate să se joace.
Acasă am reușit să o citim pe îndelete. Pe lângă conținutul ei fain scris în rime, cele 6 dialoguri dintre mama și copilul ei Rai abordează subiecte precum JOACA (Mia mea are mereu o sete avidă de joacă numai cu mine), despre BUNE MANIERE, despre TRECEREA TIMPULUI și percepția lui, despre NERVI și drăcușori dar și despre LIMITE și reguli, despre IUBIRE necondiționată, despre EMPATIE și chiar stăpânire de sine. Practic este o carte care te invită la dialog cu copilul tău.
Eu, după fiecare capitol, le întreb ce au înțeles, dacă sunt de acord, dacă e așa cum spune copilul. Și de aici se naște conectarea.
Cartea e ușor de citit, chiar și pentru un copil de 7 ani cum e Mia. Textele sunt amuzante, iar rimele ușor de reținut.
Mi-a plăcut că la cuvintele mai neobișnuite există note explicative în subsol.
De asemenea, fiecare dialog e despărțit de „ateliere creative” în care copilul învață să confecționeze singur planșe și cartonașe pe subiectul tratat anterior în dialog. Foarte faină ideea!
Plus că, la fiecare acest atelier creativ există pe pagină și un cod QR în care poți descărca instrucțiunile video ale atelierului. Ingenios.
Ilustrațiile sunt un punct forte. Foarte frumos desenate și conturate stările prin care trec personajele. Felicitări Cristina Gyalai.
Nu vă spun mai multe, ar însemna să nu mai luați cartea. Dar merită cu vârf și îndesat pentru că veți descoperi o carte cu de toate, atât pentru părinți cât și pentru copii.
Însăși autoarea, Laura Iviniș, a scris pe blogul ei mai multe despre această carte AICI.
Cartea poate fi comandată direct de pe site-ul editurii Cartemma. Costă doar 30 lei.
Pe site-ul editurii scrie că Dialoguri sincere se adresează copiilor cu vârste între 2 și 5 ani, dar vă spun la fel de sincer că Mia (7 ani) este foarte încântată, iar Evei (10 ani) îi plac rimele foarte mult și de multe ori găsește și completează chiar ea cu câte o rimă.
Laura, felicitări! Să continui să scrii așa frumos pentru cititorii mari și mici. 🙂