Mi-am făcut pentru prima dată mamografie. Cum a fost experiența mea?

Dragile mele, azi vreau să vă povestesc despre mamografie și prima mea experiență.

Dacă ecografii sau radiografii mi-am făcut la viața mea, mamografie încă nu știam ce înseamnă. Până zilele trecute și, recunosc, că am avut o oarecare temere. Pe de o parte pentru că nu știam exact în ce consta această procedură, pe de altă parte pentru că, firește, mi-era frică de rezultat.

Dar știu că e datoria mea să am grijă de sănătate și de corpul meu, știu că e important să merg periodic la un control medical, știu că mai bine previn decât să tratez. Și mai e ceva de care sunt conștientă, nu am obiceiurile cele mai sănătoase din lume: nu fac sport, mănânc dulciuri și în general duc o viață destul de sedentară.

Dar am în cap o chestie care-mi place și o țin minte: 

Revenind la mamografie, după 40 de ani cred că e datoria fiecărei femei să-și facă această investigație. Eu știu că dacă am alăptat 7 ani asta scade riscul apariției cancerului mamar, dar am o moștenire genetică pe linie maternă nu tocmai încurajatoare (deși studiile arată că moștenirea determină această boală într-o proporție micuță, în jur de 15%).

Și chiar dacă nu ai alăptat și nu ai vreun caz în familie, tot e indicat ca după ce ai împlinit 40 de ani să mergi la o mamografie. Cancerul de sân este un tip frecvent de cancer ce apare mai frecvent în perioada de menopauză la femei și, în general, e determinat de modificări hormonale. Așa că mai bine afli din timp decât să te trezești că nu mai poți face nimic. Știm cu toții foarte bine că e o boală parșivă asimptomatică.

Una  din opt femei va fi diagnosticată în timpul vieții cu cancerul mamar, conform statisticii anuale efectuate de American Cancer Society (Societatea Americana de Oncologie).

Ce este mamografia de fapt?

Este metoda de screening acceptată unanim de toate societățile internaționale de profil care scade riscul de a muri prin cancer de sân. Din păcate, la noi în țară nu există un program național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Așa că e de datoria noastră individuală să facem acest lucru.

Eu am ales să fac mamografia la clinica Nativia.

Din două motive: în octombrie 2020 (desemnată la nivel internațional ca lună de prevenție a cancerului de sân) Nativia a avut o campanie faină (la fiecare mamografie făcută dona io alta unei femeide favorizate) despre care chiar am amintit eu într-o postare la mine pe instragram:

Apoi, am citit numai lucruri bune despre echipa de medici, despre clinică în general și despre campaniile pe care le lansează Nativia periodic în captarea atenției asupra acestei patologii care, dacă este depistată la timp, poate să fie vindecată.

Experiența în sine

Dragile mele, nu vă speriați! Procedura este una simplă și nu doare. Timp de câteva secunde ai un disconfort dar sunt sigură să rezistați. Aparatul este acesta de mai jos:

Ce faci mai exact: întâi de toate e nevoie să te dezgolești, apoi fiecare sân în parte este pus între 2 plăci și presat un pic. Ok, poate un pic mai mult, dar ține câteva secunde cât se plimbă deasupra aparatul de screening. La fiecare sân se pun plăcile la orizontală și apoi puțin înclinate pentru a putea cuprinde și axila. Știți că nodulii păcătoși pot fi și în țesutul de la subraț.

Și gata!

La mine nu a fost chiar gata. În sensul că după ce am terminat și trăgeam pe mine bluza, am fost rugată să mai repetăm figura la un sân. Vă dați seama că mi s-au înmuiat picioarele. Dar vreau să vă povestesc și despre asta pentru că mi s-a explicat că e ceva cât se poate de normal.

De multe ori când sânul este presat, se pot forma niște aglomerări de țesut care la screening nu se văd exact ce sunt. Și atunci, pentru a elimina orice dubiu, se repetă precedură fix în zona respectivă. După ce mi s-a explicat cu blândețe de către medic, am respirat relaxată. Dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică, este faină tare. E tânără, frumoasă și cu multă răbdare explică pe îndelete tot ce vrei să știi.

Acum chiar a fost gata. Și, mulțumesc lui D-zeu, sunt bine. Revin la control peste 2 ani.

De ce?

Mamografia este o metodă reproductibilă, în sensul în care la fiecare control luăm cu noi filmele vechi ca să vedem dacă există vreo modificare. Dacă imaginea nu arată modificări de țesut, nu este nevoie de iradiere anuală a sânilor. Pentru femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani, metoda de depistare este mamografia efectuată o dată la doi ani pentru că după această vârstă incidența cancerului de sân este mai mare, comparativ cu femeia tânără.

Și, în final de articol, sper că ați avut răbdare să ajungeți până aici, vă las o super VESTE de la cei de la Nativia.

În luna APRILIE, la orice mamografie efectuată în clinica Nativia, primești GRATUIT încă o investigație de acest tip, pe care o poți face cadou unei femei dragi din viața ta. Campania se adresează femeilor cu vârste de peste 40 de ani. 

Tocmai de aceea spuneam la început de articol de ce am ales să fac mamografie la această clinică!

Și nu uita să ai grijă de tine și să mergi la controalele anuale de rutină. Este mai ușor să previi, decât să vindeci.

Clinica Nativia:

BLOG

Facebook

Instagram

2 comments on “Mi-am făcut pentru prima dată mamografie. Cum a fost experiența mea?”

  1. Natalia Dabija says:

    Merci de recomandare. Am impresia că doar ecografie am făcut. Nici nu mai știu ce era, dacă îți vine să crezi…

  2. Laura says:

    Te pup, Natalia. Cred că dacă era mamografie țineai minte. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *