Florile sunt pentru fiecare, indiferent de rangul social

Mama a fost un om de la care am învățat multe. 

Photo Unsplash

Îmi amintesc și acum cât de iubită era de oameni, de cei care o înconjurau, de la femeia de serviciu și secretara școlii până la vecini și prietenele ei. Deși era un om rezervat în a-și exprima sentimentele, mama era ca un magnet, atrăgea oameni. Oameni de toate felurile.

Îmi amintesc și acum, la început sau final de an școlar, de 8 martie sau de ziua ei venea acasă cu brațele pline de flori. Știu că punea în cele 3 camere ale apartamentului câte o vază cu un buchet și apoi începea să le împartă. Eu eram lipici după ea. Întrebam de fiecare dată ce face, de ce și cui le dă.

„Am prea multe și e frumos să se bucure și alții de ele”. Primii spre care se îndreptau florile erau femeile de serviciu, apoi secretara și bibliotecara școlii, apoi femeia de serviciu de la bloc și apoi vecini. Curiozitatea mă măcina. De ce trebuia să dea la toată lumea? Florile erau DOAR ale ei, ziceam eu. Nu știu ce era în capul meu.

Mama îmi spunea să nu mă supăr, florile sunt făcute să fie admirate de oricine, indiferent de rangul social. În plus, acei oameni nu aveau de la cine primi flori, deci un motiv în plus să dăruim.

În continuare nu eram de acord cu ea. Voiam ca acele flori să fie toate ale noastre.

Apoi a venit un moment în care mama a avut nevoie de ajutor casnic. Tata nu era acasă sau în zonă și prima care a sărit să o ajute a fost femeia de serviciu de la bloc. Acea femeie, pe care nu am știut niciodată cum o cheamă, venea acasă să o ajute pe mama de câte ori avea nevoie. Gratis. De drag. Fără să-i ceară nimic în schimb.

Acum mi-e rușine. Dar a fost o lecție pe care nu am uitat-o niciodată. Florile nu au rang social.

 

PS: Acest text face parte dintr-o provocare #our15daysofwriting lansată anul trecut în mediul online.

Ziua 2 din 15. Umbra 

Simona de la Simoneciel este cea pe al cărei blog am văzut acest exercițiu de scriere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *