HÂRJOANA, poate cel mai important ingredient în relația părintelui cu copiii și un super eveniment în weekend cu Lawrence Cohen

Nu știu dacă am mai zis-o aici dar, câteodată, Mia e drăcușorul gol. De multe ori face cu soră-sa ce vrea, iar la noi când cere ceva insistă până obține. Când cade, rar plânge, doar se bosumflă și se uită pe sub gene.

Totuși, uneori, ma încearcă așa un sentiment de milă. Cum a fost într-una din zile când Eva voia să se joace singură, iar Mia voia musai cu ea în joc.

Un joc de roluri amuzant

S-a rugat de Eva jumătate de oră să se joace cu ea, nu exagerez. Aceasta a cedat.

Eu eram în camera de alături și le auzeam dialogul.

 

Eva: Fetițo, tu rămâi acasă închisă în casă până când eu vin de la serviciu. Vezi că stau mult și zbanc! aud ușa închisă.

Mia: Bine mami, te aștept, se aude o voce docilă.

În momentul ăla ma bușește râsul și o întreb pe Eva de unde a scos-o pe asta cu „statul mult la serviciu”?

Eva: Ca să stea cat mai mult acolo, mami, că eu vreau să mă joc singură și, ca să nu se supere, am băgat-o și pe ea în joc.

Jocul a continuat, nu știu cât, dar știu că nu s-a lăsat cu ceartă. De obicei încep împreună ceva frumos și apoi una se supără subit. Nu mă bag, nu le cert, doar le rog să-mi povestească.

Am observat că atunci când incing un astfel de joc în care se înțeleg, fără a fi un joc de putere, starea lor e una foarte bună. Ne înțelegem și noi ca părinți bine cu ele, sunt cooperante și înțelegătoare.

Eu nu sunt o mamă prea playful

Poate o să vi se pară ciudat ceea ce spun dar, din păcate, eu nu sunt o mamă prea playful. Când fetele erau bebeluși îmi plăcea să mă joc cu ele, să mă tăvălesc pe joc, să mă maimuțăresc. Acum nu mai am răbdare.

Jocurile cu Eva au trecut la alt nivel și îmi place. Cu ea joc gameboard-uri, îi place să joace și am observat că-i place și competiția. Își ia jocul sau rolul foarte în serios. Dacă pierde se supără, Dacă câștigă, bucuria e fără margini.

La jocurile cu Mia sunt însă cam corigentă. Mă salvează Eva de multe ori că acceptă roluri impuse de Mia. Aceasta e imprevizibilă, îți schimbă rolul de la o secundă la alta și doar cum vrea ea și în ritmul ei. Recunosc că obosesc rapid.

Mia îmi cere multe jocuri prin care trebuie să fac mișcare. Gen să ne alergăm, să ne prindem sau baba oarba cum a cerut aseară. Inițial am refuzat-o frumos dar a început să mă roage insistent. Așa că am încins o hârjoană  în 3 împreună și cu câinele Yuna care se pare că-i plac cel mai mult jocurile cu fetele.

O carte și un eveniment care-ți pot deschide ochii

Mi-e ciudă că nu mă joc mai mult. Dar, uneori, în viața noastră intervin, deloc întâmplător, evenimente care să te ajute și să-ți dea putere să mergi mai departe, să-ți spui că totuși este bine ceea ce faci, ai doar nevoie de un boost de energie.

Tocmai am citit o carte faină despre rolul esențial al jocului în relația cu copiii, scrisă de Anthony T. DeBenedet și Lawrence J. Cohen. Este o carte care-ți explică în detaliu cât de importantă e hârjoana pentru stimularea inteligenței emoționale a copilului dar și pentru consolidarea relației părinte-copil. O puteți cumpăra de la editura Trei și costă doar 10 lei. Vă spun, vă va fascina. Plus că mai conține și exerciții practice.

Și pentru că am amintit de această carte, vreau să vă spun că în acest weekend vine la București pentru a patra oară chiar domnul Lawrence J. Cohen, parintele Playful Parenting și autorul cărții mai sus amintite. Din păcate eu nu pot ajunge, am Love Yard Sale și nu pot renunța, nici măcar un înlocuitor nu am. Mă mulțumesc la gândul că voi putea urmări înregistrarea. Simt că acest eveniment va fi acel boost de energie de care am nevoie.

Mai multe despre această conferință puteți vedea pe site-ul Parenting Academy.

Vă las AICI un filmuleț în care vorbește Lawrence Cohen despre cât de important este să fim alături de copilul nostru în timp ce se află în turnul izolării.

Tadam! Dar am și o invitație pentru voi. Cine dorește, poate să-mi lase un comentariu aici sau pe facebook. Și nu va regreta. Și poate-mi va povesti și mie cum a fost și ce învățăminte a tras din conferința cu Dr. Lawrence Cohen.

O doriți?

Photo credit cover Unsplash

Și, dacă îți place blogul meu, te invit să dai subscribe aici pentru a fi la curent cu noi articole, să mă urmărești și pe facebook – AICI sau pe Instagram – AICI. Mulțumesc.

2 comments on “HÂRJOANA, poate cel mai important ingredient în relația părintelui cu copiii și un super eveniment în weekend cu Lawrence Cohen”

  1. Andreea says:

    Eu vreau invitația. Îmi doresc mult sa ajung la aceasta conferință. Sunt sigura ca ma va unge pe suflet tot ce voi auzi acolo. Mulțumesc

  2. Laura says:

    Bună, Andreea!
    Perfect! Cum vrei să facem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *