Pe urmele magazinelor din zona Romană-Amzei-Victoriei pe care le vizitam acum 20 de ani

Pe urmele magazinelor din zona Romană-Amzei-Victoriei pe care le vizitam acum 20 de ani…hmm!

Parcă s-a întâmplat ieri.

În luna august, timp de 2 săptămâni, am tot stat în zona Dorobanți pentru cursurile Evei de engleză, așa că mi-am făcut având într-o zi și am luat la pas străzile din zona Romană-Amzei-Victoriei.

Am făcut un fel de incursiune prin amintirile din timpul facultății când mă benoclam la toate acele magazine frumoase din această zonă.

Pe atunci nu existau mall-uri. Aflasem despre ele din povestirile celor care se plimbau pe afară. Eu mă bucuram de existența celor câtorva magazine de prin centru, magazine deloc accesibile pentru un student provincial.

Trebuie să recunosc că pe multe din acele magazine le-a descoperit prietenul meu din acea perioadă. Nu era deloc genul shopping addicted, dimpotrivă, dar avea așa un fler către lucrurile faine, de calitate.

Unul din primele magazine pe care le-am descoperit împreună cu el era Hippie-Hippie Shake de la teatrul Țăndărică din Lahovary. Doamne câte minunății erau acolo, ceva ce în altă parte nu găseai. Apoi s-a deschis cel din piața Amzei – Tache Ionescu pe care l-am frecventat mulți ani de atunci.

Hippie Hippie Shake

Acum am fost descumpănită. Nimic din ce era odată nu mai regăseam. Parcă prea s-a transformat într-un magazin exclusiv cu haine de tip gipsy. Am aflat că nu mai funcționează ca un boutique – consignație, legea nu mai permite. Totul este confecționat intern. Din păcate, paleta nu mi s-a părut variată.

Încă un magazin Hippie-Hippie Shake se mai deschisese, de mult, tot în piața Amzei, într-un gang. Acesta a dispărut. La fel cum nu mai există nici cel din incinta teatrului Țăndărică.

Dar s-o iau metodic.

Am intrat pe strada Mendeleev din piața Romană. Într-una din clădirile de pe această stradă, pe partea dreaptă, fusese un magazin, Superstar îi spunea (fără vreo legătură cu brandul Adidas). Mi-l amintesc și acum cu claritate. Mi-am luat de acolo multe accesorii cool.

Pe Mendeleev colț cu Tache Ionescu este pe partea stângă Hippie de care vă spuneam mai sus.

DADA

Dacă faci stânga – spre Romană cum ar veni – dai peste DADA, unul din cele mai vechi branduri românești de genți. Mă bucur tare că încă mai există, deși îmbrăcămintea a dispărut.

Dacă faci dreapta, mergi în jos pe strada Piața Amzei către Calea Victoriei. Aici, pe partea stângă, fusese celălalt Hippie într-un gang. În rest nimic de care să-mi amintesc.

Am dat nas cu Victoriei. Aici drumul m-a dus aproape fără să mă gândesc, în partea dreaptă, practic în sens opus traficului de mașini. Pe partea stângă există un alt gang.

Imobil Domnica

Ei, aici e aici. Am intrat cu emoții în acea piațetă care dosește o fântână arteziană de mici dimensiuni. Aici era Escape, unul dintre cele mai mișto magazine ever. Nu exista zi să nu fiu acolo. M-am împrietenit inclusiv cu Magda, vânzătoarea, care era la fel de cool ca tot ce se vindea la Escape. Toate hainele și produsele erau creații românești. Am tot căutat pe net în speranța că mai găsesc ceva despre Escape dar nimic. Îmi pare tare rău, oare ce s-o fi întâmplat?

Acum aș vrea să zăbovesc un pic asupra curții interioare în care se afla Escape. Aici erau mai multe spații comerciale, toate funcționale. Acum erau doar 2 magazine uitate de lume. Mânată de curiozitate am intrat într-unul, de afară vedeam niște haine. Deși destul de întunecos spațiul, o voce veselă de bărbat m-a întâmpinat din pragul ușii. Îmi admira jeanșii. Ca să vedeți!

Apoi am stat de vorbă, iar domnul rupt cumva din perioada Woodstock, mi-a povestit toată istoria locului. Că acea curte interioară face parte din ansamblul de blocuri numit Domnica și că mica fântâna, aflată acum în paragină, fusese proiectată de un arhitect descendent din școala lui Brâncuși.

Imobilul Domnica, construit pe la 1938, este compus din două blocuri înalte, paralele organizate în jurul unei curți, în mijlocul căreia se află o fântână cu joc de apă.

sursă foto

Odinioară existaseră aici un magazin de amenajări interioare, o mică galerie de artă, magazinul Escape și două buticuri cu haine.

Sinceră să fiu nu aș mai fi plecat, mă prinsese mult povestea iar omul cu părul lung și cărunt chiar știa foarte multe fiind proprietar al celor două magazine.

Era foarte mândru de magazinul lui și de ceea ce se vindea dar era și supărat că locul acela frumos era deja uitat de lume. Am găsit la el pereche de pantofi în stil japonez pe care o postasem pe Instagram. Erau măsura 35 și se vindea greu datorită formei sale arhitecturale. Am mai găsit interesant pe la el câteva perechi de ochelari, ca cei din imagine, deși alții îmi plăcuseră mai mult.

Am plecat de acolo cu o amărăciune în suflet. Multe din spațiile comerciale din dreapta și din stânga imobilului Domnica dispăruseră deja, erau goale.

M-am întors din drum și am urcat puțin în sus, spre Green Hours și m-am bucurat că mai există. Multe piese faine am văzut acolo și multe seri le-am petrecut în curtea de la Green. Am intrat puțin în COS, nu am găsit nimic interesant și am plecat.

Îmi mai amintesc de un magazin cool, era foarte mic, dar ieșea mult în evidență prin ce vindea. Se afla tot într-un soi de gang, i-am uitat complet numele, dar se afla în drum spre catedrala Sfântul Iosif, spre facultatea de pictură.

Cam acestea sunt locurile pe care le frecventam eu pe vremuri în materie de shopping. Îmi dau seama că aceste mici business-uri au fost sufocate complet de giganții retaileri. Câteodată am nevoie să mă întorc în timp, să retrăiesc clipele acelea minunate când nimic altceva nu conta, nu aveam griji, nu aveam responsabilități, doar eu și dorințe amestecate cu vise.

Vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți până la final, aceasta este o bucățică din mine și memoria mea.

Dacă v-a plăcut această incursiune prin amintirile mele, vă invit să dați SUBSCRIBE la blog și LIKE la pagina de facebook.

One comment on “Pe urmele magazinelor din zona Romană-Amzei-Victoriei pe care le vizitam acum 20 de ani”

 1. Vichi says:

  Hello!
  M-am bucurat sa “ma plimb” cu tine pe Calea Victoriei.
  Am retrăit foarte plăcut ceea ce ai scris.
  Am dat peste povestea ta căutând informații despre imobilul Domnica din Calea Victoriei 101. Urmează sa fie consolidat de către Primărie. Așteptăm sa se întâmple din 1996, când s-a făcut proiectul.
  Sunt interesat pentru ca dețin o prăvălie in curtea interioară, care era in mare voga cu ani in urma. Escape. Ma bucur ca apreciai acest brand românesc. Creație și producție de casa.
  Ce s-a întâmplat?
  Mallurile cu Branduri străine erau mai cool.
  Faptul ca trebuia sa între iminent in consolidare imobilul, nu mai puteam obține autorizații.
  Circulația auto a crescut și parcările erau rare.
  Am închis magazinul, dar împreuna cu Misha am continuat sa lucram, la atelier, pentru clienții rămași fideli, pentru producții foto/film/teatru, corporate, agenții de publicitate, decoruri scenografie.
  Până la un moment dat. A venit criza. A trebuit sa ne reinventam. Misha a continuat cu producția vestimentara, iar eu accesorii piele. Și amândoii, in paralel, cu amenajări spații interioare/exterioare.
  Nu mai suntem foarte vizibili, dar tot ESCAPE am rămas.
  Mi-a făcut plăcere sa aflu ca va mai amintiți de ESCAPE, Calea Victoriei, cum ziceam noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *