De unde mi-a venit ideea unui yard sale pentru copii

Mai demult, o fostă colegă de liceu (cu care nu mai vorbisem de ani de zile) m-a întrebat ce metode de relaxare folosesc eu. Merg la spectacole, la filme, la masaj sau la înot, practic vreun sport care să mă repornească când nu mai pot?

Prima chestie pe care i-am spus-o fără să ezit a fost că cel mai tare mă relaxează zilele în care am târgul Love Yard Sale. 

De 7 ani, lunar, are loc în București târgul de tip yard sale numit Love Yard Sale. Aici poate veni oricine cu garderoba personală pentru a vinde ceea ce nu mai poartă. Produsele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori țin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Cea mai mare satisfacție a vizitatorilor este că aici pot găsi piese de designer sau de brand renumit sau vintage la prețuri care nu fac gaură în bugetul personal. 

În cele două zile de târg, cât durează o ediție, stau aproape numai în picioare, alerg încolo și încoace, stau de vorbă cu oamenii, fac fotografii la produse și conținut pentru pagina de facebook și instagram. Seara pic frântă. Cu toate acestea, această activitate mă relaxează teribil, este butonul de restart.

După fiecare ediție de târg simt că mi-am încărcat bateriile. 

Faptul că văd oameni fericiți la final de zi, fie că sunt participanți, fie că sunt vizitatori, îmi dă mereu impuls să merg mai departe, indiferent de obstacolele pe care le întâmpin. Constat cu mare satisfacție că Love Yard Sale a devenit un loc unde oamenii își dau efectiv întâlnire pentru a socializa și pentru a-și întări legăturile de prietenie. După 7 ani de activitate, notorietatea și popularitatea târgului au crescut în rândul unui public foarte variat și asta nu poate decât să mă bucure. Oamenii au înțeles foarte bine acest concept al reciclării, absolut necesar oricărei societăți consumeriste. 

Dincolo de reciclare și recirculare, de mulțumirea că unii și-au mai eliberat din dressing iar alții au plecat încântați că și-au cumpărat ceva ce și-au dorit la un preț decent, am realizat că Love Yard Sale mai are un mare atu: 

Love Yard Sale aduce acea doză de asumare și responzabilizare. 

Ceea ce este însă și mai benefic este că acest strop de responzabilizare se simte nu doar în rândul adulților, ci și al copiilor. Și asta am observat la cele două fete ale mele, mai ales la cea mare de 7 ani și jumătate (10 ani acum), însă fără să conștientizez de la bun început.

Să vă povestesc cum s-a produs declicul.

Când am participat anul acesta la conferința pe tema educației financiare ”Liber la educație sau educație la liber?”, Oana Moraru a povestit la un moment dat că în școala Helikon pe care o conduce organizează periodic, în curtea școlii, împreună cu elevii, mici târguri. Fiecare își aduce obiectele de acasă – jucării, haine, fiecare ce vrea – își încropesc tarabe, pun prețuri și își vând între ei respectivele produse.  Unii se orgazinează pe echipe, fac schimburi și întră într-un joc creativ care le aduce mari satisfacții. Practic, prin intermediul acestor mici yard sale-uri, copiii intră într-o altfel de relație cu banii, mult mai empatică și prietenoasă față de cum am fost noi educați.

Și atunci mi s-a aprins un beculeț, eu de ce nu aș proceda la fel cu fetele mele? 

Târg am deja, Eva e familiarizată demult cu atmosfera de acolo, jucării o droaie de care chiar vrem să scăpăm, așa că i-am lansat o propunere fetei mele mari: să vină la târg cu mine și să-și vândă și ea jucăriile și cărțile. Am convenit împreună cu amândouă fetele să le alegem pe cele cu care nu se mai joacă și să le vindem, iar în schimbul lor să-și cumpere ele altceva ce-și doresc sau își pun banii la pușculiță.

Acesta a fost momentul în care Eva a început să conștientizeze banii din pușculiță. Aceasta exista dar punea bani acolo fără vreun scop anume. Prin participare efectivă la târg i-am dat șansa să experimenteze utilizarea banilor. Singură și-a triat jucăriile, singură și-a pus prețurile, eu i-am propus să aibă inclusiv un carnețel în care să treacă tot ce vinde și banii să și-i pună deoparte. Astlfe, la câteva ediții și-a gestionat singură „masa” și, din banii obținuți, și-a cumpărat prima pereche de role din banii strânși.

A fost și este foarte mândră de ea. Mă amuză inclusiv dialogurile cu sora ei care, la 4 ani și jumătate, încă își dorește toate jucăriile din lume. Cea mare îi explică că noi trebuie mai întâi să scăpăm de jucăriile vechi, cu care nu se mai joacă și abia apoi să cumpărăm altele noi.

Cred cu tărie că printr-un yard sale copiii pot deveni responsabili cu banii

O fostă participantă de la târg mi-a făcut o mărturisire care m-a flatat. Mi-a povestit că a venit la una din ediții împreună cu fetele ei adolescente și că a fost o „experiență fantastică să vină cu hainele să și le vândă”. Pentru fetița mai mică Love Yard Sale a reprezentat o lecție despre „maturizare, despre conștientizare și responsabilizare, iar pentru cealaltă fiică mai mare și mai introvertită a fost o lecție despre alegere și încredere în propriile puteri.”

 Mi s-a părut o declarație atât de frumoasă încât am reflectat multe zile după. Am conștientizat că târgul are un efect mult mai mare decât credeam. Corelând această mărturisire (printre multe altele) cu experiența personală, pot spune cu mâna pe inimă că Love Yard Sale nu este doar pentru adulți ci și pentru copii. El educă, inspiră și vine cu acea doză de libertate și joacă de care au nevoie copiii atunci când învață ceva.

Nu cred în perfecțiune sau în schimbări radicale bruște, dar cred că dacă facem lucruri mici și bune care să ne ajute să devenim mai responsabili cu noi și cu planeta noastră, dăm o lecție valoaroasă și sănătoasă copiilor noștri.

Sâmbătă, pe 28 august, are loc cea de a doua ediție pentru copii: Love Yard Sale for kids. Se întâmplă la U Cafe, cafeneaua din bdul. Iancu de Hunedoara nr 8, între orele 11.00 – 17.00.

Prima ediție a avut loc înainte de pandemie, în 2019. Iar acest articol a fost un interviu dat de mine în 2018 în revista Cariere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *