Jurnal de vacanță: o săptămână de joacă în engleză la Summer in the City

În luna aprilie a acestui an povesteam cât de mult ne-a plăcut, mai ales mie ca părinte, la Open Day, ziua în care British Council, pentru că a împlinit 80 de ani în România, și-a deschis porțile o zi întreagă pentru activități în engleză împreună cu copiii.

Spuneam atunci că unul dintre lucrurile care mi-a plăcut enorm a fost JOACA.

Nu degeaba toate cărțile de parenting susțin că jocul la copii este cheia cunoașterii lumii. Că pentru o bună dezvoltare copiii au nevoie de trei elemente: dragoste, securitate și joaca. Așa e și cu acumularea cunoștințelor de limbă străină, prin joacă învățarea capătă noi dimensiuni.

Și pentru că fetelor mele le-a plăcut mult în acea zi, am decis împreună ca Eva să meargă la școala de vară British Council din București: Summer in the City. Au fost 5 zile intense și frumoase, dar hai să vă povestesc mai jos cum a fost:

Ziua 1 

Eva aștepta cu entuziasm prima zi de curs.

S-a trezit de dimineață fără greutate, a mâncat micul dejun, după ce pregătisem împreună pachețelul cu mâncare. La 9 dimineața urma să ne prezentăm la sediul British Council din Dorobanților.

Cursurile de vară de la British Council durează tot sezonul – între 25 iunie și 7 septembrie – și sunt împărțite pe teme. O temă durează o săptămână, de luni până vineri, în intervalul ora 9 – 13.45. Eva și-a ales tema ”Ce avem în meniu?” și nu m-a surprins deloc. La cât este ea de gurmandă, pofticioasă și interesată de tot ceea ce înseamnă mâncare chiar mă bucur că a ales o temă poate nu așa de populară precum cele cu super eroi sau povești.

În prima zi am așteptat, timp de 5 ore, în grădina interioară de la British unde am lucrat și am savurat un Chai Latte. Nu m-am plictisit deloc pentru că am avut o companie tare plăcută, pe Florina Badea de la Florina Badea – blog de viață sănătoasă. Ne-am asigurat pălăvrăgeala la cafea timp de 5 zile pentru că și ea este cu Teo, fata ei mare, la Summer in the City. Am și vorbit ca fetele dar am și lucrat, lucru care mi-a dat un impuls grozav și inspirație.

Dar să revin la Eva care a ieșit de la sală la 13.45 extrem de entuziastă. Recunosc că mi-a fost puțin teamă să nu se întâmple ca la școală când, după câteva ore, îi scade exaltarea. Mi-a spus că a învățat 2 alimente în engleză doar că nu și le mai amintea în engleză: orez și cereale. Mi-a povestit că au avut un profesor, un activity leader și un teaching assistant pe parcursul celor 4 ore (cu pauze sunt 5 ore în total pe zi). A desenat, a cântat și s-a împrietenit cu o fetiță.

Ziua 2

Am plecat în pași voioși către British.

Am introdus-o în clasă iar eu mi-am luat obișnuitul loc la masa de fier forjat din curte. La finalul orelor mi-a spus că a mai învățat despre 3 alimente, dar din nou nu le reținuse numele.

Zilele 3 și 4

Următoarele două zile au decurs la fel. M-a surprins cumva că Eva s-a trezit fără probleme dimineața așteptând cu neărbdare să meargă la engleză.

La finalul celei de a patra zile am întrebat-o iar ce a învățat nou despre alimente. S-a gândit puțin, apoi mi-a spus cu jumătate de glas că nu-și mai amintește. Am insistat cu întrebările și, cu cât o iscodeam mai mult, cu atât scoteam mai puțin de la ea. M-am întristat pentru câteva momente, dar am renunțat în a o mai pisa. În definitiv asta este, învață sau nu engleză în aceste 5 zile cel puțin știu că i-a plăcut și că a făcut și altceva în această vacanță.

Seara ne pregăteam să jucăm cărți amândouă și mă trezesc că-mi spune: ”Mami, sit down on the floor, please!”. ”OK, thank you!”, îi răspund, dar de unde ai știut să-mi zici? A continuat cu alte 2-3 propoziții în engleză, deci nu doar cuvinte, propoziții!

Apoi am întrebat-o ce îi place cel mai mult la curs.

Mi-a mărturisit că-i place mult că se joacă și că fac multe lucrări practice cu mâna. Și că abia așteaptă să mai meargă.

Ziua 5

În ultima zi a ieșit din clasă cu un zâmbet larg pe chip și cu brațele pline de lucrări practice.

Abia a rezistat până la mașină, altfel ar fi vrut să desfacă în stradă și să-mi arate, așa de încântată era. Îi părea tare rău că s-a terminat, dar cumva era  și bucuroasă pentru că urmează să mai participe o săptămână la Summer in the City, cu o altă temă interesantă: ”Lumea magică a poveștilor”.

Dacă vă place ideea și vreți să profitați de perioada care a mai rămas de vacanță, încă mai sunt deschise înscrierile pentru Summer in the City. Intrați pe linkul de AICI și aflați mai multe detalii despre cursurile de la British Council.

Cam așa a fost pentru Eva cursul de o săptămână la Summer in the City, a învățat în 5 zile cât alții în 5 luni, fix ca-n povestea cu Făt-frumos din lacrimă. Dar, poveste sau nu, încep din ce în ce mai mult să cred că metodele clasice de predare (nu doar de limbi străine) din învățământul nostru de stat, nu vor fi niciodată eficiente dacă nu vor aplica un principiu de bază: JOACA.

Dacă v-a plăcut acest articol vă aștept să dați subscribe la newsletter pentru a afla primii noutățile. Vă invit să dați LIKE și paginii fb a blogului stil de mamă, adică AICI.

2 comments on “Jurnal de vacanță: o săptămână de joacă în engleză la Summer in the City”

  1. Oana says:

    Sună foarte bine, nu am știut de cursurile lor de vară. Poate la anul o înscriu și eu.

  2. Laura says:

    Oana, eu știu de anul trecut dar încă nu avea Eva mea vârsta. Vârsta minimă e de 7 ani. Să știi că încă se mai fac înscrieri, nu e târzou. Acum depinde ce planuri aveți pentru restul de vară. 🙂
    Te pup, Oana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *